Lockheed Martin και Rafael ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου όπλου λέιζερ
Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας για την ανάπτυξη ενός επίγειου συστήματος αεράμυνας βασισμένο στην τεχνολογία λέιζερ.
Το σύστημα αεράμυνας θα σχεδιαστεί για την ισραηλινή κυβέρνηση αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και των δύο εταιρειών.
Το σύστημα θα «διευρύνει» την «πολυεπίπεδη ομπρέλα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Rafael, Αριέλ Κάρο.
«Οι αμυντικές προκλήσεις του Ισραήλ υπογράμμισαν τη ζωτική σημασία της αύξησης της ικανότητας του Ισραήλ να αντιμετωπίσει μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες», δήλωσε ο Τιμ Κέιχιλ, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin.
Το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζουν νέες απειλές από μικρά, φθηνά, μη επανδρωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνούν πιο προηγμένα, παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας.
Η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην τελευταία σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σύμφωνα με τις αναφορές δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές, έμοιαζαν πολύ με μοντέλα που αναπτύχθηκαν από το Ιράν, με τα οποίο το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου είναι σε μια συνεχή αντιπαράθεση που περιστασιακά γίνεται εχθρική.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πειραματίζεται, με μεγάλη επιτυχία, εδώ και χρόνια με την αντιαεροπορική τεχνολογία λέιζερ και στοχεύει μέχρι το 2024 να έχει έτοιμο προς χρήση ένα λέιζερ εδάφους-αέρος ικανό να ρίξει ρουκέτες και μικρά drones.
Ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ , στρατηγός Γιανίμ Ρότεβ, δήλωσε στην Jerusalem Post τον περασμένο μήνα ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ελπίζουν να αναπτύξουν ένα αντι-πυραυλικό λέιζερ ισχύος 100 κιλοβάτ με εμβέλεια 8 έως 10 χιλιομέτρων στα σύνορα της Γάζας έως το 2024.
Τον Ιούνιο ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι κατέρριψε με επιτυχία drones για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας λέιζερ υψηλής ισχύος που ήταν τοποθετημένο σε πολιτικό αεροσκάφος. Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 100% στη δοκιμή, το οποίο αφορούσε την τοποθέτηση του συστήματος σε ένα αεροσκάφος Cessna.
Η μέθοδος της αεροπορικής αναχαίτισης με τη χρήση ενός ισχυρού λέιζερ έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού κόστους ανά αναχαίτιση, της ικανότητας αποτελεσματικής αναχαίτισης απειλών μεγάλης εμβέλειας σε μεγάλα υψόμετρα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ικανότητα υπεράσπισης τεράστιων περιοχών.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ελπίζει ότι το αερομεταφερόμενο σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της άμυνας του Ισραήλ ενάντια σε υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές και αναμένεται να συμπληρώσει τη σειρά πυραυλικών αμυντικών πυραύλων της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων Iron Dome, David’s Sling και Arrow .