Πιθανή η κλιμάκωση της έντασης και στο Λίβανο
ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Στη δίνη μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες έχει παρασυρθεί ο Λίβανος μετά την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού Najib Mikati στις 22 Μαρτίου.
Η κυβερνητική παράταξη στη χώρα υποχώρησε μετά την αποτυχία συμφωνίας για το νέο εκλογικό νόμο αλλά και για την αποτυχία συμφωνίας επέκτασης της θητείας του επικεφαλής της Δύναμης εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου, στρατηγού Ashraf Rifi ο οποίος δεν ήταν επιθυμητός από δυνάμεις της Χεζμπολάχ.
Όμως οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία υπήρξαν καταλυτικές καθώς έγινε σαφές ότι δεν μπορούσε η κυβέρνηση να μείνει ανεπηρέαστη ιδιαίτερα μετά την απειλή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας ότι “θα χτυπήσει τις ένοπλες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που βρίσκονται στο έδαφος του Λιβάνου”.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε να παραταχθεί ο στρατός στα σύνορα και να προετοιμαστεί για πιθανή επίθεση της Συρίας.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία της Συρίας θεωρεί τον Λίβανο ως τον «αδύναμο κρίκο» μεταξύ των εχθρικών προς αυτήν κρατών και για αυτό το λόγο απειλεί με επέμβαση, παρά το γεγονός ότι η ροή μαχητών και όπλων από την Τουρκία και την Ιορδανία υπερβαίνει κατά πολύ τη βοήθεια, που παρέχουν οι σουνίτες του Λιβάνου στη συριακή αντιπολίτευση.
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη ενώ υπάρχουν φόβοι από διεθνείς παρατηρητές για περεταίρω κλιμάκωση της έντασης και στο Λίβανο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr