Δολοφονική επίθεση σε στρατιωτική σχολή στη Νιγηρία – Δύο νεκροί αξιωματικοί
Μία ομάδα ενόπλων εξαπέλυσε επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία στη βορειοδυτική Νιγηρία, σκότωσε δύο αξιωματικούς κι απήγαγε έναν τρίτο, δήλωσε εκπρόσωπος της σχολής.
Η επίθεση εναντίον της Nigerian Defense Academy, ανώτατης στρατιωτικής σχολής από την οποία έχει περάσει μεγάλο μέλος της ελίτ των ένοπλων δυνάμεων – και όχι μόνο –, είναι η πρώτη του είδους και καταγράφεται την ώρα που ο στρατός συνεχίζει τον διμέτωπο αγώνα εναντίον τζιχαντιστών που δρουν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και βαριά οπλισμένων συμμοριών στο βορειοδυτικό.
«Τα μέτρα ασφαλείας της Ακαδημίας παραβιάστηκαν νωρίς (σ.σ. χθες) το πρωί από άγνωστους ενόπλους», ανέφερε ο ταγματάρχης Μπασίρ Μουντ Τζαζίρα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής σχολής, στην πολιτεία Καντούνα.
«Χάσαμε δύο άνδρες κι ένας τρίτος απήχθη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με εσωτερική αναφορά που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, σκοτώθηκαν ένας πλοίαρχος κι ένας υποπλοίαρχος. Πλωτάρχης απήχθη, ενώ ακόμη ένας αξιωματικός τραυματίστηκε.
Η σχολή δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την επίθεση, πέραν του ότι διαπράχθηκε από «αγνώστους».
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης. Πάντως το βορειοδυτικό και το κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας βιώνει τελευταία έξαρση των επιθέσεων συμμοριών, που οι αρχές αποκαλούν συλλήβδην bandits — «κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες».
Οι συμμορίες αυτές λεηλατούν χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές και απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων ή ταξιδιωτών για λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.
Αν και οι συμμορίες αυτές έχουν βασικό κίνητρο την απόσπαση χρημάτων, υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν επαφές, που πολλαπλασιάζονται, με τους τζιχαντιστές που δρουν στο βορειοδυτικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.
Η δράση της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), τζιχαντιστικής οργάνωσης που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε, καθώς και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον τους έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει κάπου δύο εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την τελευταία δωδεκαετία.
Οι νιγηριανές αρχές μοιάζουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, εν μέσω οικονομικού μαρασμού σε πολλές περιοχές, που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, και κλιμάκωσης της δράσης συμμοριών — που συνήθως μένει ατιμώρητη.
Πάνω από 1.000 μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο στη χώρα από κακοποιούς για λύτρα, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Πολλοί Νιγηριανοί έχουν σταματήσει να μετακινούνται σε επαρχιακές περιοχές όπου δρουν συμμορίες, διότι φοβούνται πως θα τους απαγάγουν, ενώ άλλοι έπαψαν να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Απελπισμένοι γονείς, τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε ομηρία, χρεώνονται ως το λαιμό για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που τους ζητούν οι απαγωγείς για να αφήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα.