Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κίνδυνος μίας νέας τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αυξανόταν μέρα με τη μέρα.

Μιλώντας μία μέρα μετά την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντερ, ξεκαθάρισε πως ο κίνδυνος για μία νέα επίθεση είναι ένα «πραγματικό πρόβλημα» και όχι κάτι θεωρητικό.

«Θα θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να φύγει ο κόσμος από το Ασφγανιστάν. Την ίδια ώρα αν μέναμε μετά τις 31 Αυγούστου, θα αυξανόταν κι άλλο ο κίνδυνος μίας τρομοκρατικής επίθεσης», επισήμανε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ περιέγραψε την επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν ως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορίας, τονίζοντας πως περίπου 20.000 άτομα μεταφέρονταν κατά μέσω όρο καθημερινά. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί Αφγανοί.

Όπως είπε ο ίδιος η βασική πρόκληση που αντιμετώπισαν τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν περισσότερο η μεταφορά των ανθρώπων στο αεροδρόμιο παρά οι ίδιες οι πτήσεις.

«Ακόμη και αν προσπαθούσαμε να επεκτείνουμε την επιχείρηση και τότε θα έπρεπε να φέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο. Η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, η Καμπούλ και η υπόλοιπη χώρα ελέγχεται από τους Αφγανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Μπιγκάντιερ Νταν Μπλανκφορντ, που ηγήθηκε της επιχείρησης της Μεγάλης Βρετανίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είπε στους FT, πως οι Βρετανοί στρατιώτες έκαναν διπλή προσπάθεια να αναγνωρίσουν ποιοι αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να τους φέρουν τελικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Όλα έγιναν υπό εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες συνθήκες», τόνισε.

«Ο κίνδυνος μίας τρομοκρατικής επίθεσης ήταν αρκετά υψηλός», ανέφερε αξιωματούχος από τη Μεγάλη Βρετανία και τόνισε πως οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν κυρίως «βομβιστές αυτοκτονίας» και οχήματα με βόμβες.

Από τον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισαν πως πάνω από 82300 άτομα έφυγαν από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Από αυτούς 10291 μεταφέρθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους ήταν 6308 Αφγανοί, 341 μέλη πρεσβειών και 2570 Βρετανοί μαζί με τις οικογένειές τους.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν προκάλεσε νέο γύρο ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και του γεγονότος πως βασίζεται κυρίως στη χώρα. Όμως ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επέμεινε στις δηλώσεις του πως ο διατλαντικός δεσμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αξιόπιστη άμυνα της Ευρώπης.

«Μόνη της η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αμυνθεί», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της συμμαχίας.

«Οτιδήποτε συμβαίνει στο Αφγανιστάν, στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε μαζί. Αντιμετωπίζουμε μία αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών στο επίπεδο της δύναμης, μία πιο επιθετική Ρωσία και μία ανερχόμενη Κίνα. Όσο η Αμερική και η Ευρώπη είναι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις προκλήσεις. Αυτός είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», συνέχισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ