Οι ΗΠΑ εναγωνίως αναζητούν τρόπους για να καταβαραρθρώσουν τους δύο βασικούς γεωπολιτικούς τους αντιπάλους, την Κίνα και την Ρωσία.

Σε ότι αφορά την Κίνα ίσως βρήκε τον τρόπο να την χτυπήσει στην οικονομία της.

Η σύγχρονη οικονομία παγκοσμίως στηρίζεται περισσότερο στην “φαντασία” παρά σε πραγματικά δεδομένα.

Oι ΗΠΑ π.χ είναι μία χώρα η οποία τυπώνει αφειδώς τρισεκατομμύρια “φανταστικοδολάρια” με τα οποία αναχρηματοδοτεί τα χρέη της.

Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που μπορεί να το κάνει αυτό διότι επειδή η Σαουδική Αραβία έχει αναγνωρίσει το αμερικανικό δολάριο ως το μόνο συναλλακτικό μέσο για το πετρέλαιό της, αυτομάτως το καθιστά αποθεματικό, κάτι σαν “χρυσό” δηλαδή.

Οι Κινέζοι δεν έχουν αντίστοιχη ικανότητα με το Γουάν, τουλάχιστον όχι ακόμα, αν και με την Ρωσία στις μεταξύ τους συναλλαγές επιχειρείται να μην χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν τώρα μέσω των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης να χτυπήσουν την Κίνα εκεί που πονάει, όχι στο κρατικό χρέος που είναι μικρό αλλά στα εταιρικά χρέη που συναγωνίζονται τα αμερικανικά εταιρικά χρέη (μόνο που οι αμερικανικές εταιρείες έχουν το… δολάριο και “μπαλώνουν” τα πάντα με αυτό).

Με 200.000 υπαλλήλους και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαρτώνται από τις δραστηριότητές της, η Evergrande είναι ένας πραγματικός γίγαντας των ακινήτων.

Είναι όμως και μία από τις πιο καταχρεωμένες εταιρείες του κόσμου, με τα χρέη της των 300 δισ. δολαρίων να εξελίσσονται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας. Η μετοχή της Evergrande σημείωσε και πάλι βουτιά σχεδόν 10% σήμερα, έχοντας υποστεί δύο υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης σε δύο ημέρες. Από τις αρχές του έτους, έχει χάσει το 75% της αξίας της.

Οι συναλλαγές σε ένα από τα ομόλογά της «πάγωσαν» στο χρηματιστήριο της Σέντσεν, αφότου η τιμή του υποχώρησε κατά 20%.

Και η online πλατφόρμα trading IG προειδοποιεί για τον κίνδυνο «μετάδοσης» (contagion) της κρίσης από την Evergrande, αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι η Credit Suisse και η Citibank δεν αποδέχονται πια τα ομόλογα μίας άλλης καταχρεωμένης κινεζικής εταιρείας ακινήτων, της Fantasia, ως εγγυήσεις όπως αναφέρει το moneyreview.

Στην Κίνα, δημοσιεύματα θέλουν τους υπαλλήλους της Evergrande να διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της εταιρείας για απλήρωτους μισθούς. Η εταιρεία συσσώρευσε χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων καθώς για χρόνια δανειζόταν για να χρηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της και μία σειρά από αγορές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων (μεταξύ αυτών ακόμα και μία κινεζική ομάδα ποδοσφαίρου).

Όμως η εταιρεία δυσκολεύεται τώρα να εξυπηρετήσει τα χρέη αυτά και η αυστηροποίηση της στάσης των αρχών απέναντι στην αγορά των ακινήτων δυσχεραίνει τις προσπάθειές της να αντλήσει ρευστό, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι θα χρεοκοπήσει.

Η αξία των νέων κατοικιών έχει πέσει κατά 20% στην Κίνα από το υψηλό που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και η αξία της γης βρίσκεται επίσης σε απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Evergrande δυσκολεύεται να πουλήσει τα ακίνητά της, ακόμα και έπειτα από μεγάλες εκπτώσεις.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στρέφεται κατά της «μη βιώσιμης» ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την όλο και μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή των δισεκατομμυριούχων της χώρας.

Δεν είναι σαφές, όμως, αν θα αφήσει την Evergrande να χρεοκοπήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους να κάνει.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν έκθεση στην Evergrande.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν την Τετάρτη, όταν η Fitch υποβάθμισε την Evergrande στο CC, εκτιμώντας ότι κάποιου είδους default είναι πιθανό. Την προηγούμενη ημέρα, και η Moody’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγησή της.

Στα τέλη του Αυγούστου, η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να βρεθεί σε στάση πληρωμών, λίγες ημέρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Σου Ζιαγίν, παραιτήθηκε από πρόεδρος της real estate μονάδας της.

Όπως γίνεται κατανοητό, η Κίνα έχει μια πολύ δύσκολη εξίσωση να λύσει.

Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά γεωπολιτικό. ‘Ολα είναι γεωπολιτικά στο τέλος…

Μπορεί βέβαια να δημιουργήσει συνθήκες και για πιο γρήγορη αποδολαριοποιήση της Ανατολής και δημουργία ενος μπλοκ αντι-ΝΑΤΟ της Ανατολής.

Για πολλούς ήδη έχει δημιουργηθεί αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του και προπαντώς η κοινή γραμμή του έναντι της Δύσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ