Οι Κινέζοι “στοχοποιούν” αμερικανικά F-35 στον Ειρηνικό – Ο Μπάιντεν ζητάει προσωρινή ανακωχή
Η Κίνα θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει αμερικανικά F-35C με τα νέα της προηγμένα συστήματα ραντάρ με τα οποία φιλοδοξεί να εκμηδενίσει το οποιο πλεονέκτημα διαθέτουν οι Αμερικανοί για μη ανιχνεύσιμα πρώτα πλήγματα κατά εχθρικών (γι’αυτούς) δυνάμεων.
To κινεζικό πείραμα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εισήλθε στη Νότια Σινική Θάλασσα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της ανάπτυξης το 2021.
Τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35C αποτελούν για τους Κινέζους την μεγαλύτερη πρόκληση καθώς εάν στην πράξη τα ραντάρ τους καταφέρουν να τα εντοπίσουν σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις τότε οι Αμερικανοί θα υποστούν μια συντριπτική στρατηγική ήττα.
Ειδικά σε μέτωπα όπως αυτό του Ειρηνικού, η έγκαιρη αποκάλυψή τους σε μακρινές αποστάσεις αποτελεί πλήγμα για την αμερικανική στρατηγική.
Συν τοις άλλοις ένα πανάκριβο πρόγραμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποδειχτεί ότι ολοκληρώθηκε για το τίποτα.
«Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από συστήματα ραντάρ εναντίον των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, με στόχο να τα εντοπίσουν και να «εκθέσουν» τα stealth χαρακτηριστικά και ιδιότητές τους» δήλωσε Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής στους Global Times.
Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης ότι οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει σε λειτουργία «αντίμετρα» και για τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – προσγείωσης τύπου CMV-22B Osprey.
Κατά βάση θα χρηιμοποιηθούν τα νέα προηγμένα ραντάρ επιτήρησης SLC-7 L-band 3D και YLC-8E UHF, τα οποία είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε Διεθνή Έκθεση Ραντάρ που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στην πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας.
Η εταιρεία China Electronics Technology Group Co (CETC) είχε εκδώσει ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πως το σύστημα ραντάρ επιτήρησης SLC-7 L-band 3D μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί stealth αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, πυραύλους cruise, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας.
Επίσης, έχει την δυνατότητα να «εμπλέκει» πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, να αντέχει σε επιθέσεις κορεσμού, να προσαρμόζεται στην εμπλοκή και να εντοπίζει γρήγορα στόχους.
Όλα αυτά μένει να αποδειχτούν στην πράξη.
Ένα ζήτημα που πρέπει να θιχτεί είναι ότι το να αποκαλυφθεί ένα μαχητικό stealth από ένα σύστημα ραντάρ δεν έχει τόσο σημασία όσο έχει η απόσταση στην οποία θα γίνει η αποκάλυψη αυτή για να εμποδιστεί το μαχητικό να δράσει και να εξαπολύσει την επίθεσή του.
Στα πλαίσια της αυξανόμενης έντασης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες Πέμπτη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Μπάντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.
Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Μπάιντεν, που είχε τότε μόλις διαδεχθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει τότε για δύο ώρες με τον κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά.
Σημειώνεται ότι ο Ν.Τραμπ είχε εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο κατά της Κϊνας.
«Βρισκόμαστε σε σκληρό ανταγωνισμό αλλά δεν θέλουμε αυτός ο ανταγωνισμός να εκφυλιστεί σε σύγκρουση», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους ώστε «να μπορέσουμε να φθάσουμε αληθινά σε σταθερή κατάσταση» στη διμερή σχέση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες είχαν «ευρεία, στρατηγική συζήτηση» για τα θέματα «όπου τα συμφέροντα μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν» και για πεδία «όπου τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν». Κατά την αμερικανική προεδρία, οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι συζήτησαν για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».
Στην άλλη πλευρά, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχε προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις.
«Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV
Φυσικά τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο προέδρων είναι για προσωρινή κατανάλωση.
Η σύγκρουση των ΗΠΑ με ΚΪνα και Ρωσία θα συνεχιστεί διότι οι Αμερικανοί δεν έχουν άλλη επιλογή.
Κάθε χρόνος που περνάει η ισχύς τους έναντι των αντιπάλων τους μειώνεται. Συνεπώς ή θα αποδεχτούν έναν πολυπολικό κόσμο, ή θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους.
Το δεύτερο βέβαια αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους και όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ αυτό θα επιλέξουν καθώς υπάρχει ένα ρητό που τους χαρακτηρίζει: “Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα”.