Στον Τ.Μπάιντεν ανήκε εξολοκλήρου η απόφαση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν
Η απόφαση αποχώρησης από το Αφγανιστάν που προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στην εικόνα των ΗΠΑ ανήκε εξολοκλήρου στον Αμερικανό Πρόεδρο Τ.Μπάιντεν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, προσπάθησαν τον περασμένο Μάρτιο να πείσουν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, όμως εκείνος αρνήθηκε, σύμφωνα με ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη Τρίτη.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αποφασισμένος να βάλει τέλος στον μακροβιότερο πόλεμο της χώρας του και αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών συμφωνούσε μαζί του όσον αφορά την «πλήρη αποχώρηση» από το Αφγανιστάν, γράφουν οι δημοσιογράφοι της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα στο βιβλίο Peril, νέα αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CNN.
Οι διεργασίες στο παρασκήνιο
Όμως, μετά τη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο ο Μπλίνκεν τροποποίησε τη σύστασή του, προτείνοντας «να παραταθεί για κάποιο διάστημα» η αποστολή «για να δούμε εάν αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει μια πολιτική λύση» μεταξύ των Αφγανών. Με λίγα λόγια, «να κερδίσουμε χρόνο για τις διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες για να του πει ότι οι υπουργοί των χωρών μελών του NATO ζητούσαν όλοι να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Ορισμένες χώρες δεν έκρυβαν τις επιφυλάξεις τους για την πλήρη αποχώρηση που αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υλοποίησε ο Τζο Μπάιντεν. Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, την Δευτέρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι «ο καθένας είχε την άποψή του» αλλά τελικά «όλοι στήριξαν ομόφωνα την ιδέα να φύγουμε όλοι μαζί».
Επίσης τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν άλλαξε στάση, διατυπώνοντας μια νέα πρόταση αποχώρησης, σε τρία στάδια, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στους Αφγανούς διαπραγματευτές. Όμως ο Μπάιντεν αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις, καθώς φοβόταν ότι θα «κολλούσε» για πάντα στο Αφγανιστάν. Στα μέσα Απριλίου ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες πριν από την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.