Οι Γάλλοι θέλουν ρήξη: «Δεν υπολογίζουμε τις ΗΠΑ – Θέλουν πειθήνιους και όχι ανεξάρτητους συμμάχους»
«Οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν τα μάτια τους»
H κρίση που προκάλεσαν από μόνοι τους οι Αμερικανοί με τους Γάλλους δεν πρόκεται να λάβει τέλος και εν τέλει οι ΗΠΑ μπορεί να πληρώσουν πολύ μεγάλο τίμημα καθώς «δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την προστασία της» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ καλώντας τους Ευρωπαίους «ν’ ανοίξουν τα μάτια».
Τέτοιου είδους δηλώσεις στο παρελθόν δεν θα τις ακούγαμε ούτε σε ταινίες, όμως το πλήγμα που επέφεραν οι Αμερικανοί κατά των Γάλλων ήταν κολοσσιαίων διαστάσεων ενώ απειλείται πλέον η οικονομική κατάσταση της Naval Group.
Ακόμα και συγγνώμη να ζητήσουν οι Αμερικανοί (θα πρέπει να το κάνουν και οι Βρετανοί κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ), η συγγνώμη αυτή δεν μπορεί να φέρει πίσω τα 90 δισ. ευρώ που έχασε η Γαλλία από την μονομερώς ακυρωθείσα συμφωνία με την Αυστραλία.
Συν τοις άλλοις οι Γάλλοι για να εμπιστευτούν ξανά τους Αμερικανούς θα πρέπει να περάσουν δύο αιώνες για να μην αναφέρεται πια ούτε στα βιβλία της Ιστορίας…
«Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το επεισόδιο αυτό είναι ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει την στρατηγική της ανεξαρτησία. Το αφγανικό επεισόδιο, το επεισόδιο των υποβρυχίων, δείχνουν ότι δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εγγύηση της στρατηγικής μας προστασίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο δίκτυο Franceinfo.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον παρά ένα και μοναδικό στρατηγικό μέλημα, την Κίνα, και την ανάσχεση της αύξησης της ισχύος της Κίνας». Τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο σημερινός Τζο Μπάιντεν «θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους (…) πρέπει να είναι ευπειθείς. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ.
«Πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην ΕΕ να ανοίξουν τα μάτια», πρόσθεσε επικρίνοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Δανία προς τις ΗΠΑ, ερχόμενη σε αντίθεση με τις επικριτικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, ώστε να προχωρήσει στην AUKUS, τη νέα στρατηγική σύμπραξης με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Να σκέφτεσαι όπως η ηγέτης της Δανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν, να μας υπερασπίζονται, ό,τι και αν συμβεί, είναι λάθος. Δεν μπορούμε πια να υπολογίζουμε παρά στους εαυτούς τους», είπε ο Γάλλος υπουργός.
Χθες, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν υπερασπίσθηκε τον «πολύ έμπιστο» Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι «δεν κατανοεί καθόλου τις γαλλικές και ευρωπαϊκές» επικρίσεις.
Τώρα τι δεν κατάλαβε ακριβώς η Δανή πρωθυπουργός ότι έκαναν οι ΗΠΑ στους Γάλλους είναι άξιο απορίας.
Λαϊκά λέγεται «κάνουμε τους χαζούς», θα ήταν πιο έντιμο να δηλώσει πως τα συμφέροντα της Δανίας συμπλέουν πλήρως με τα αμερικανικά.
Μόνο που έτσι νόμιζαν και οι Γάλλοι..
Πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με στρατιωτική συμμετοχή στο πλευρό της Ουάσινγκτον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Δανία δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι προτεραιότητά της είναι το ΝΑΤΟ και όχι η Ευρώπη της άμυνας, αντίθετα με την θέση που προωθεί ο πρόεδρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι Γάλλοι όχι μόνο θα το τραβήξουν μέχρι τέλους το «σχοινί» αλλά είναι αποφασισμένοι να «εκδικηθούν» με κάθε τρόπο και μέσον, είναι στην ιδιοσυγκρασία τους και αρκεί κάποιοι να διαβάσουν γαλλική λογοτεχνία για να το καταλάβουν αυτό.
Σε θέματα «τιμής» μεταξύ συμμάχων δεν ξεχνούν ποτέ. Αυτοί την στιγμή πάντως η Μόσχα τους φαίνεται πολύ πιο «συμπαθητική».
Θα επιχειρήσουν να σύρουν ολόκληρη την ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ και θα είναι πολύ πειστικοί στην επιχερηματολογία τους.
Ο άγνωστος Χ είναι οι Γερμανοί.
Η Γερμανία θέλει πλήρη ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ αλλά πάντα νιώθει μια ψυχολογική μείωση έναντι των Γάλλων επειδή διαθέτουν στρατιωτική υπεροπλία και πυρηνικές δυνάμεις.
Άλλωστε όπως οι Βρετανοί και αυτοί δεν έχουν μεγάλη εκτίμηση στο γαλλικό έθνος. Απεχθάνονται όμως και τους Βρετανούς, ίσως πολύ περισσότερο από τους Γάλλους ενώ θεωρούν τους Αμερικανούς εμπόδιο για τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια.
Στην παγκόσμια γεωπολιτική ισχύει το «ο καθένας για τον εαυτό του». Οποιαδήποτε συμμαχία είναι συγκυριακή και συμπράτετται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.