Βρετανικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε σήμερα διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Σπανίως μη αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν σε ύδατα που διεκδικεί το Πεκίνο.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter του HMS Richmond, φρεγάτας που ανήκει στον σχηματισμό του βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth.

«Επειτα από μία περίοδο εργασίας με τους εταίρους και συμμάχους μας στην ανατολική Σινική Θάλασσα, διαπλέουμε πλέον στο στενό της Ταϊβάν για να επισκεφθούμε το Βιετνάμ και το Λαϊκό Ναυτικό του Βιετνάμ», αναφέρεται στο tweet.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, είναι το πρώτο βρετανικό πολεμικό πλοίο που περνά από το στενό, που ονομάζεται επίσης στενό της Φορμόζας, που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα.

Το 2019, πλοίο παρακολούθησης του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Enterprise, είχε διαπλεύσει το στενό.

Η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου ήταν μετριοπαθής. «Ελπίζουμε ότι οι εν λόγω χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία διεξάγουν συστηματικά ασκήσεις «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στο στενό της Ταϊβάν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις του Πεκίνου, που διεκδικεί την Ταϊβάν ως ανήκουσα την κινεζική κυριαρχία, όπως και μεγάλο μέρος νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι περισσότερες χώρες, θεωρούν ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα τα οποία είναι ανοικτά σε όλα τα πλοία.

Μέχρι πρόσφατα, η διέλευση του στενού της Ταϊβάν ήταν έργο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Αλλά, την ώρα που το Πεκίνο κλιμακώνει τις στρατιωτικές απειλές κατά της Ταϊβάν, όλο και περισσότερες χώρες πραγματοποιούν με πλοία τους τον διάπλου του στενού.

Πολεμικά πλοία της Γαλλίας, του Καναδά, ης Αυστραλίας έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια πλέοντας ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν.

Ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν Τσιου Κουό-σενγκ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους την διέλευση ξένου πλοίου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό του γεγονότος.

Η Ταϊβάν και τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της ζουν υπό την συνεχή απειλή της εισβολής από το καθεστώς του Πεκίνου, που έχει υποσχεθεί ότι θα ανακαταλάβει το νησί, ακόμη και δια της βίας αν είναι αναγκαίο.

Η στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση που ασκείται από την Κίνα έχει αυξηθεί από το 2016 και την εκλογή της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία θεωρεί ότι το νησί είναι «ήδη ανεξάρτητο» και όχι «τμήμα της ενιαίας Κίνας».

Τον περασμένο χρόνο, κινεζικά καταδιωκτικά πραγματοποίησαν 380 διεισδύσεις στην αμυντική ζώνη της Ταϊβάν (αριθμός ρεκόρ). Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021, οι διεισδύσεις αυτές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 400.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ