Μετά την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας επέστρεψε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ
O πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ επέστρεψε χθες Τετάρτη στη θέση του στην Ουάσινγκτον, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης άνευ προηγουμένου στις σχέσεις των στενών διατλαντικών συμμάχων.
Σίγουρα έπαιξε ρόλο η ευτυχής έκβαση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για τις Belharra αλλά μην έχουμε αυταπάτες, οι Γάλλοι δεν ξεχνούν και θα ζητήσουν πολλά πράγματα από τους Αμερικανούς με βασικότερο να τους αφήσουν να κάνουν «κουμάντο» στην Μεσόγειο.
Ο Φιλίπ Ετιέν επέβαινε σε πτήση που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα σε αεροδρόμιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του.
Η ανάκλησή του στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις» που αποφασίστηκε τη 17η Σεπτεμβρίου από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία.
Επρόκειτο για τη θεαματικότερη αντίδραση των γαλλικών αρχών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την AUKUS, την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που ανακοίνωνε δύο ημέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, με παράπλευρη συνέπεια τον τορπιλισμό γιγαντιαίας σύμβασης για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.
Η γαλλική κυβέρνηση κατήγγειλε την «πισώπλατη μαχαιριά» αυτή, παρομοιάζοντας τις μεθόδους του Δημοκρατικού προέδρου με τον μονομερή τρόπο δράσης του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε θορυβήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως οι πρόεδροι Μακρόν και Μπάιντεν εντέλει συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 22η Σεπτεμβρίου, να προσπαθήσουν να γυρίσουν τη σελίδα. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανήγγειλε την ίδια ημέρα την προσεχή επάνοδο του Γάλλου πρεσβευτή στο πόστο του.
Γαλλία και ΗΠΑ αποφάσισαν να αρχίσουν «διαδικασία διαβουλεύσεων σε βάθος» για να αποκατασταθεί «η εμπιστοσύνη» ανάμεσά τους.