«Σήμα κίνδυνου» από το αμερικανικό National Interest σε Ελλάδα: «Σταματήστε την τουρκική διείσδυση»
Αναλάβετε δράση πριν είναι αργά, προτείνει το αμερικανικό κέντρο ανάλυσης
«Σήμα κίνδυνου» για την Ελλάδα αλλά και όσες χώρες συνορεύουν με την Τουρκία από το αμερικανικό «The National Interest».
Ο αναλυτής Γουίλ Σμιθ που υπογράφει το άρθρο, αναλύει εκτενώς τον τρόπο στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας, τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες, και καταλήγει σε μία ζοφερή προειδοποίηση:
Ότι η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες οφείλουν τώρα να αντισταθούν στην Άγκυρα και να διαφυλάξουν όχι μόνο τα σύνορα τους, αλλά και την επικράτεια τους.
Δεν διευκρινίζει εάν προτείνει κάποιο «προληπτικό χτύπημα» κατά της Τουρκίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που σε μεγάλο αμερικανικό μέσο διαβάζουμε κάτι τέτοιο.
«Η Τουρκία έχει δείξει ότι ο συνδυασμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δυνάμεων μισθοφόρων ισλαμιστών μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται ασύμμετρες και περιφερειακές συγκρούσεις, ακριβώς όπως η έλευση της αεροπορικής υποστήριξης έφερε επανάσταση στις μάχες τον εικοστό αιώνα.
Το φθινόπωρο του 2020, καθώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έκαναν έναν βάναυσο πόλεμο στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι Σύριοι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στην πρώτη γραμμή. Ενώ η άφιξη των Σύρων μαχητών στον Καύκασο μπορεί να ήταν μια συγκλονιστική εξέλιξη, ήταν εμβληματικό δείγμα του νέου μοντέλου υβριδικού πολέμου που η Τουρκία χρησιμοποίησε για να επηρεάσει τις περιφερειακές συγκρούσεις και να προωθήσει την ολοένα και πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με τη χρήση χαμηλού κόστους εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μιας δύναμης ισλαμιστών μισθοφόρων, η Τουρκία ενεπλάκη δυναμικά ς τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο και προώθησε τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα.
Δυστυχώς, αυτό το μοντέλο θα χρησιμοποιείται πιο συχνά καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την περιφερειακή της επιρροή και η τουρκική εγχώρια αμυντική βιομηχανία γίνεται πιο αυτάρκης.» αναφέρει το National Interest για να συνεχίσει λέγοντας:
«Ο Ερντογάν υποστήριξε πρόσφατα ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας χωρίς να ζητήσει άδεια από κανέναν».
Μόλις τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία συγκρούστηκε με την Ελλάδα και τη Γαλλία για τα δικαιώματα γεώτρησης στη Μεσόγειο, ολοκλήρωσε την αμφιλεγόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και παρείχε υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω της πίεσης του ΝΑΤΟ για κατάπαυση του πυρός. μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.»
Και το ΝΙ καταλήγει λέγοντας:
«Οι γείτονες της Τουρκίας πρέπει να αναγνωρίσουν τις συνέπειες των φιλοδοξιών του Ερντογάν και να εργαστούν για να αποτρέψουν την Άγκυρα από τη διάδοση της επιρροής της εντός των συνόρων τους.»