Πάνω από 17 δισεκατομμύρια κόστισε η γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν
Περισσότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε στη Γερμανία η 20ετής αποστολή της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διεθνή αποστολή ISAF, στην Επιχείρηση Διαρκής Ειρήνη (OEF) και στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης (RSM) από το 2001 έως και την 31η Αυγούστου 2021 διατέθηκαν από το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας περίπου 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε σχετική απάντηση του υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δαπάνησε 2,48 δισεκατομμύρια, το υπουργείο για την Αναπτυξιακή Βοήθεια 2,46 δισεκατομμύρια και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας 33 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Απόρρητα παραμένουν τα κονδύλια τα οποία διέθεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ακριβότερη περίοδος ήταν μεταξύ των ετών 2010 και 2012, ενώ όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν υπάρχει σύγκριση με το κόστος άλλης αποστολής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, συνεχίζει το ZDF, στο εσωτερικό της χώρας, τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε τρεις φορές το κόστος του προγράμματος ψηφιακής μετάβασης για τα σχολεία ή σε δυόμιση φορές το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου του Βερολίνου.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά από αυτή των ΗΠΑ, δέχεται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για την εξέλιξη της αποστολής. Ο αρμόδιος για θέματα Άμυνας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Μιούλερ τόνισε ότι «τα στοιχεία πρέπει τώρα να εξεταστούν ενδελεχώς, προκειμένου αυτή η εμπειρία να αξιοποιηθεί σε άλλες αποστολές, όπως αυτή στο Μάλι».
Ενδεικτικό της γενικότερης δυσαρέσκειας που προκαλεί το θέμα είναι και η απροθυμία σχεδόν όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (CDU), για τον απολογισμό της αποστολής στο Αφγανιστάν. Για «περιφρόνηση και απαξίωση» του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο ο Τομπίας Λίντνερ από τους Πράσινους και η Μαρί-Άγκνες Τσίμερμαν από το FDP, καθώς στις 26 Οκτωβρίου ορκίζονται οι νέοι ομοσπονδιακοί βουλευτές. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ανέφερε ότι οι περισσότεροι βουλευτές – από τα κόμματα που συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες – επικαλέστηκαν το επιβαρυμένο πρόγραμμά τους προκειμένου να δικαιολογήσουν την απουσία τους. «Είναι αυτονόητο ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά προκειμένου και να αντληθούν διδάγματα για το μέλλον. Αλλά αυτό απαιτεί μια πραγματική διαδικασία εργασίας και όχι ένα αυτοτελές γεγονός μεταξύ νομοθετικών περιόδων», τόνισε ο κ. Λίντνερ. Τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, στην οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ακύρωσε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD).