Ο Βρετανός απεσταλμένος, Σάιμον Γκας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Την ώρα που το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν επιδιώκει να διαρρήξει τη διπλωματική απομόνωσή του και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία πριν από 50 ημέρες δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα μέχρι σήμερα. Όμως, αντιμέτωπο με μια σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση, σε μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, πολλαπλασιάζει τους διπλωματικούς ελιγμούς ώστε να φτάσει σε κάποιες, τις πρώτες, συμβιβαστικές λύσεις.

Ο Βρετανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας έγινε δεκτός στην Καμπούλ από τον Αμίρ Χαν Μουτάκι, τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, καθώς και από τον Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης, ανέφερε το Φόρεϊν ‘Οφις. Ο Γκας, ήδη πολύ δραστήριος στα παρασκήνια, από το Κατάρ, συζήτησε με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν «την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το Αφγανιστάν, τον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθεί να ξαναγίνει η χώρα εστία της διεθνούς τρομοκρατίας και την ανάγκη να επιτραπεί να φύγουν εκείνοι που το επιθυμούν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι χαιρέτισε τις επαφές αυτές αναρτώντας στο Twitter σειρά φωτογραφιών και σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «λεπτομερείς συζητήσεις με αντικείμενο την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Το Φόρεϊν Όφις ωστόσο εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης «τη μεταχείριση των μειονοτήτων και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών».

Η Δύση έχει θέσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών ως θεμελιώδη προϋπόθεση για τη σύναψη οποιασδήποτε σχέσης με τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι έχουν κάνει κάποιες, μικρές χειρονομίες για να καθησυχάσουν τους Δυτικούς. Νωρίτερα σήμερα εκπαιδευτικοί και ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι οι μαθήτριες επέστρεψαν σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια της επαρχίας Κουντούζ, όμως αυτό δεν ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα.

Σε ένα βίντεο από την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία φαίνονται δεκάδες μαθήτριες, με τις περισσότερες από αυτές να φορούν την παραδοσιακή σχολική ενδυμασία –ένα μακρύ, μαύρο φουστάνι και λευκό μαντήλι στο κεφάλι– ενώ άλλες φορούν μαύρο νικάμπ. Κάθονται στα θρανία τους και κρατούν σημαίες των Ταλιμπάν.

Από την Καμπούλ όμως, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ο Μοχάμαντ Αμπίντ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι «κανόνες» δεν έχουν αλλάξει και «τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά για τα κορίτσια».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου γυμνάσια και λύκεια επαναλειτούργησαν στο Αφγανιστάν, αλλά μόνο για τα αγόρια. Τα κορίτσια μπορούν να φοιτούν στο δημοτικό και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά όχι σε μικτές τάξεις και υπό τον όρο ότι θα είναι πλήρως καλυμμένα.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι 13 Χαζάροι δολοφονήθηκαν στις 30 Αυγούστου στην επαρχία Νταϊκούντι, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό τους «έγκλημα πολέμου». Οι έντεκα από τους Χαζάρους ήταν πρώην κυβερνητικοί στρατιώτες και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε η οργάνωση, οι εννέα από αυτούς εκτελέστηκαν αφού είχαν παραδοθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ