Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ»: Τα τουρκικά πλοία αρνούνται τις νηοψίες από τη δύναμη της ΕΕ
Νέα έκθεση της επιχείρησης «IRINI» αποκαλύπτει τη συνολική δράση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με στοιχεία και δεδομένα που αφορούν ελέγχους, νηοψίες και κατασχέσεις φορτίων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εφαρμογή των μέτρων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις είναι επιφορτισμένες με την αποτροπή της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη. τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων λαθρεμπορίας και εμπορίας ανθρώπων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού.
Η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και το κάνει με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο, αναφέρει η ανακοίνωση, όπου παρατίθενται σχετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η άρνηση της Τουρκίας, συνολικά 6 φορές να πραγματοποιηθούν νηοψίες στα πλοία σημαίας της.
Ενδεικτικό της προκλητικές συμπεριφοράς της Τουρκίας, στην επιβολή νόμων και μέτρων που έχει επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, είναι το περιστατικό στα τέλη του Νοεμβρίου του 2020, όταν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νηοψία σε πλοίο με τουρκική σημαία, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πολιτική και διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα.
Η επιχείρηση IRINI βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο της συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, ενώ στις 4 Οκτωβρίου 2021, Διοικητής της Δύναμης Εν Πλω ανέλαβε για τους επόμενους έξι μήνες ο Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Μάγκος ΠΝ, με πλοίο έδρας Διοικητού τη Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ».
Η άρνηση της Τουρκίας, συνολικά έξι φορές, να πραγματοποιηθεί νηοψία σε πλοία με τη σημαία της, ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ρόλο που διαδραματίζει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, με την υλική και οικονομική υποστήριξη ενόπλων οργανώσεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή της στην χώρα.
Όμως από την άλλη, η Λιβύη φαίνεται να «παρακάμπει» τα τουρκικά εμπόδια και «νταηλίκια» σε μια πορεία προς την δημοκρατική μετάβαση, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ελληνικές διπλωματικές, και όχι μόνο, ενέργειες στην περιοχή.