Η σχέση του Ισραήλ με την Κύπρο είναι εδώ και αρκετά χρόνια στρατηγικής φύσεως και το Τελ Αβίβ είναι διαθέσιμο να αναλάβει την ενίσχυση της κυπριακής άμυνας με κάθε τρόπο έναντι της Τουρκίας η οποία αποτελεί εμπόδιο για τα ισραηλινά συμφέροντα.

Αντίθετα από ότι πιστεύουν πολλοί, ότι δηλαδή οι Ισραηλινοί απεχθάνονται τον Ρ.Τ.Ερντογάν (που ισχύει εν πολλοίς), η πραγματική αιτία της απόκλισης τους από τους Τούρκους είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πλέον οι δύο χώρες έχουν «πολλά να χωρίσουν» και τα συμφέροντά τους είναι αντίρροπα.

Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συμφέροντα ομόρροπα με τα ισραηλινά.

Και οι δύο προσφέρουν ζωτικό χώρο για να εκπαιδεύονται και να ασκούνται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι δύο θέλουν και στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Σχετικά με αυτό, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Κύπρο δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θέλει την πραγματοποίησή του, το πρόβλημα είναι ότι δεν δείχνει να την θέλει η ΕΕ που δεν επιθυμεί την χρηματοδότησή του.

Στην πρώτη του συνέντευξη, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος πρέσβης του Ισραήλ Όρεν Ανόλικ μιλά στον κυπριακό «Φ» για την  συμβολή του Ισραήλ στην άμυνα της Κύπρου δεσμευόμενος μάλιστα πως θα την ενισχύσει σε όλους τους τομείς.

Αφού ξεκαθάρισε πως «η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική στα θέματα άμυνας και ασφάλειας» όπως και «το Ισραήλ έχει δική του», ανέφερε πως η χώρα του «είναι σε θέση να βοηθήσει άλλες χώρες να ενισχύσουν την αμυντική τους ισχύ, παρέχοντας τεχνογνωσία και τεχνολογία, εκπαίδευση και αμυντικό εξοπλισμό».

Σημείωσε πως το Ισραήλ μπορεί να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλα κράτη, και «η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα με την οποία μπορεί» να μοιραστεί αυτές τις εμπειρίες.

– Πολλοί λένε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο απ’ ό,τι ήταν ποτέ. Το ερώτημα είναι, πόσο περιθώριο υπάρχει για περαιτέρω βελτίωση;

– Μια ξεκάθαρη απάντηση είναι πως πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ καλό που ο κόσμος θεωρεί δεδομένες τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εγώ δεν το θεωρώ δεδομένο. Η εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων είναι αποτέλεσμα στρατηγικών αλλαγών στην περιοχή, αλλά και σκληρής δουλειάς και από τις δύο πλευρές. Δεν συνέβη ως εκ θαύματος ούτε τυχαία.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.  Υπήρξαν βεβαίως και δύσκολες στιγμές κατά την πορεία της εξέλιξης αυτών των σχέσεων.

Και το πού βρισκόμαστε σήμερα δεν το θεωρώ ως κάτι δεδομένο. Είναι μια διαρκής διαδικασία, είναι ένα συνεχές ταξίδι. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να εργαστούμε ώστε αυτά που έχουμε καταφέρει να διατηρηθούν.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε κοινά τουριστικά πακέτα, που θα προσφέρουν στους τουρίστες την ευκαιρία να συνδυάσουν το ταξίδι τους με επίσκεψη και στις δύο χώρες.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συνδεθούν και πρέπει να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην πράξη. 

Στον τομέα της ενέργειας, οι συνθήκες είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, από εκείνο της συμφωνίας και των προσδοκιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες.

Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα στον επιχειρηματικό τομέα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του περιβάλλοντος κ.α. Υπάρχουν ακόμα ιδέες για το πώς θα βελτιώσουμε περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας: με περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προμήθεια αμυντικών συστημάτων στην Κύπρο. Το φάσμα των θεμάτων που μπορούμε να συνεργαστούμε είναι ευρύ. Και η πολιτική βούληση για να γίνουν περισσότερα είναι εκεί. Είναι θέμα το πώς μεταφράζεται η καλή θέληση σε έργα. 

– Η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ξεκίνησε με αφορμή την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά για τον αγωγό EastMed, όμως δεν είδε τίποτε ακόμα. Γι’ αυτό και υπάρχει ένα ερωτηματικό εάν αυτό το έργο τελικά θα υλοποιηθεί.

– Αυτό που μπορώ να πω είναι πως το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο στον στόχο. Υπογράψαμε μια συμφωνία και θέλουμε να υλοποιηθεί.

Ο EastMed είναι ένα πολύπλοκο έργο με πολλές πτυχές. Μια από αυτές τις πτυχές είναι η πολιτική βούληση, και αυτή υπάρχει. Υπάρχουν  και πολιτικά, οικονομικά και τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Το έργο προχωρά, οι εργασίες συνεχίζονται. Και όπως προανέφερα είμαστε δεσμευμένοι γι’ αυτό το έργο. Θέλουμε να το δούμε να υλοποιείται γιατί τα οφέλη θα είναι πολλά για το Ισραήλ, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ