Για πρώτη φορά ρωσοκινεζικός στολίσκος πραγματοποίησε διέλευση ανάμεσα από τα κύρια ιαπωνικά νησιά στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα όχι μόνο προς την Ιαπωνία αλλά και τις ΗΠΑ.

Η κοινή διέλευση των πολεμικών πλοίων των δύο υπερδυνάμεων ξεκαθαρίζει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, ότι έχουν στρατηγική συμμαχία και ότι η Κίνα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη τις δυνάμεις του AUKUS και της Ιαπωνίας. defencenet.gr

Σε περίπτωση πάλι, πολεμικού επεισοδίου στην Ταϊβάν η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό του Πεκίνου.

Δέκα πολεμικά πλοία από την Κίνα και τη Ρωσία πραγματοποίησαν χθες, Δευτέρα, διέλευση μέσω του στενού θαλασσίου περάσματος που χωρίζει το κύριο νησί της Ιαπωνίας Χονσού, από το βορειότερο νησί Χοκάιντο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

O στολίσκος αποτελούνταν από πέντε κινεζικά σκάφη: Ένα αντιτορπιλικό κλάσης Renhai, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Luyang-III, δύο φρεγάτες Jiangkai  και ένα δεξαμενόπλοιο Fuchi.

Επίσης από πέντε ρωσικά σκάφη: Δύο αντιτορπιλικά κλάσης  Udaloy, δύο φρεγάτες κλάσης Steregushchiy και ένα πλοίο επιτήρησης κλάσης Marshal Nedelin.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, που η Ιαπωνία, η οποία παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της, επιβεβαιώνει την κοινή διέλευση κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών πλοίων μέσω του Πορθμού Τσουγκάρου, που χωρίζει την Θάλασσα της Ιαπωνίας από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Πορθμός Τσουγκάρου είναι ένα θαλάσσιο στενό διεθνούς ναυσιπλοΐας, που είναι ανοιχτό στα ξένα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών πλοίων.

«Δεν έγινε κάποια παραβίαση των χωρικών υδάτων, ενώ τηρήθηκαν οι κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της διμερούς ναυτικής συνεργασίας τους μεταξύ της 14ης και της 17ης Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και πλοίων υποστήριξης από το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.

Εδώ και αρκετά χρόνια στο defencenet.gr και στο pronews.gr αναφέρουμε για τον «υπόγειο» προς ώρας, σχηματισμό ενός ανατολικού συνασπισμού, που θα παίξει το ρόλο του αντίβαρου στην Δύση.

Ένας σχηματισμός που θα περιλαμβάνει σίγουρα το Ιράν, πιθανότατα και την Ινδία (όταν λυθούν τα προβλήματα με την Κίνα) και ίσως την Τουρκία (αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ