Mεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το Facebook και για το πολυαναμενόμενο πιλοτικό πρότζεκτ stablecoin, το οποίο υποτίθεται ότι θα κάνει ντεμπούτο πριν από το τέλος του έτους.

Εμπλεκόμενοι στην συζήτηση οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία – ή μάλλον, δύο από αυτούς, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Σέροντ Μπράουν.

Ο δεύτερος προ μηνός είχε καταθέσει πρόταση για πρόσθετη φορολόγηση 2% στις επαναγορές μετοχών των εισηγμένων στην Wall Street επιχειρήσεων.

Το προαναφερόμενο «πιλοτικό έργο» θα περιλαμβάνει στην αρχή μόνο δύο χώρες – τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα.

Είναι γνωστό ότι η Γουατεμάλα είναι μια χώρα στην οποία αποστέλλονται πολλές πληρωμές εμβασμάτων – συχνά με ανεπίσημα ή μη αναγνωρισμένα μέσα – από τη Western Union ή τράπεζες ή άλλους μεσάζοντες που χρέωναν προηγουμένως την υπηρεσία. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την τύχη αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Ωστόσο, η Γουόρεν και ο Πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας Σ. Μπράουν παροτρύνουν το Facebook να “σταματήσει αμέσως το πιλοτικό έργο της εταιρείας”, όπως έγραψε το Bloomberg, φοβούμενοι ότι το Facebook δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μέρος της προσφοράς χρήματος, δεδομένου ότι είναι ήδη πολύ απασχολημένο για τον καθορισμό όλων τα άλλων προβλημάτων του.

“Στο Facebook δεν μπορεί να εμπιστευθείς τη διαχείριση ενός συστήματος πληρωμών ή ψηφιακού νομίσματος όταν η υπάρχουσα ικανότητά του να διαχειρίζεται κινδύνους και να διατηρεί τους καταναλωτές ασφαλείς έχει αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκής”, γράφουν οι γερουσιαστές σε επιστολή προς τον Ζούκερμπεργκ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει τις απόψεις της σχετικά με το τελευταίο επιστημονικό έργο του Zuckerberg. Και αυτή η πολιτική είναι ουσιαστικά αυτή: είναι εντάξει με τη διαδικασία του Zuckerberg, αρκεί να συντονίζει τις ενέργειές του με τη Fed. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, όπως εξηγήσαμε, καθιστά ουσιαστικά το FacebookCoin (ή το Novi ή το Diem ή όπως το λένε τώρα) τον πληρεξούσιο για το FedCoin.

Αλλά δεδομένου ότι επέτρεψαν κυριολεκτικά ήδη σε χιλιάδες τυχαίους ανθρώπους να δημιουργήσουν “νομίσματα” από ουσιαστικά….αέρα κοπανιστό, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχτούν το επονομαζόμενο ZuckCoin.

Όπως κάθε άλλο κρυπτονόμισμα, οι πελάτες θα χρειαστούν ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Εδώ, το Facebook εκμεταλλεύεται το πρώτο πλεονέκτημα μετακίνησης δημιουργώντας το Calibra, ένα ψηφιακό πορτοφόλι ενσωματωμένο στο Facebook Messenger και το WhatsApp.

Το Calibra έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει τρεις κύριες δραστηριότητες πληρωμών.

-Πρώτον, αν στείλετε πληρωμές εμβασμάτων διεθνώς στα μέλη της οικογένειας.

-Δεύτερον, αν μεταφέρετε χρήματα μεταξύ φίλων και,

-τρίτον ταν πραγματοποιήσετε online και offline πληρωμές σε εμπόρους λιανικής ή μεταξύ εμπορικών ομολόγων.

Από αυτή την άποψη, η Calibra επιδιώκει να διεισδύσει στη διεθνή αγορά πληρωμών αλλά και να γίνει μέσο συναλλαγής για τις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων.

Φυσικά, κάθε προγραμματιστής θα μπορεί να λανσάρει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι Libra. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του δικτύου δεδομένων θα εδραιώσουν την πλεονεκτική ισχύ της Calibra στην αγορά. Μόλις δημιουργηθεί ένα σχετικό πεδίο, οι ανταγωνιστές θα βρουν υψηλά εμπόδια για να εισέλθουν στην αγορά.

Οι λύσεις πληρωμής που προσφέρουν οι Big Techs έχουν δύο βασικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Στην πρώτη περίπτωση, οι πελάτες χρησιμοποιούν υπάρχουσα υποδομή τρίτου μέρους για την επεξεργασία και τον διακανονισμό πληρωμών. Για παράδειγμα, το Google Pay ή το Apple Pay βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες ή συστήματα πληρωμών λιανικής. Στο δεύτερο μοντέλο, οι Big Techs αναπτύσσουν το δικό τους σύστημα επεξεργασίας και διακανονισμού πληρωμών-όπως η Alipay και η M-Pesa. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, οι Big Techs εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις τράπεζες.

Αυτό δεν συμβαίνει με το Libra που θα ήταν εντελώς ανεξάρτητο από την παραδοσιακή υποδομή πληρωμών, δημιουργώντας οφέλη και κινδύνους. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μεταφοράς χρημάτων, με μεγάλα πλεονεκτήματα ειδικά για μικρο-συναλλαγές και εμβάσματα που έχουν σήμερα υψηλό κόστος συναλλαγής.

Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ιδιωτική ζωή. Όπως σχολίασε ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, το Libra θα συζητηθεί με «ανοιχτό μυαλό» αλλά όχι με «ανοιχτή πόρτα».

Το Facebook έχει υποσχεθεί ότι τα δεδομένα από τις συναλλαγές της Calibra δεν θα χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς και θα διατηρούνται χωριστά από τους μηχανισμούς συγκέντρωσης δεδομένων του Facebook. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα επιβληθεί αυτός ο διαχωρισμός.

Εάν οι χρήστες ενσωματώσουν το Calibra με τους λογαριασμούς Messenger και WhatsApp, το Facebook θα μπορεί να παρακολουθεί βασικές πληροφορίες – όπως με ποιον ή σε ποιο κατάστημα οι χρήστες έχουν ξεκινήσει μια αλληλεπίδραση.

Yπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα που απαιτούν σε βάθος ανάλυση και προβληματισμό.

Το πρώτο σύνολο ερωτήσεων αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το Facebook ισχυρίζεται ότι το blockchain Libra θα καταγράφει οποιαδήποτε συναλλαγή, καθιστώντας αυτά τα δεδομένα προσβάσιμα μέσω ψευδώνυμου κλειδιού.

Ωστόσο, απομένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά οι αρχές θα μπορούσαν να εισέλθουν στο σύστημα και να εφαρμόσουν υπηρεσίες παρακολούθησης για τη σύνδεση της ταυτότητας ενός χρήστη με μια συναλλαγή, μετριάζοντας τους κινδύνους κακής συμπεριφοράς και ηθικού κινδύνου από τους χρήστες.

Σε κάθε περίπτωση το Libra έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός του δεν είναι βέβαιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ