Σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση κατά της Ρωσίας προχώρησε η Ουκρανία η οποία πούλησε σήμερα για πρώτη φορά φυσικό αέριο για εμπορική χρήση στη Μολδαβία, για να καλύψει τις χειμερινές της ανάγκες μετά την απόφαση της Ρωσίας να τριπλασιάσει την τιμή του αερίου που της παρέχει.

Η κίνηση ήταν πολύ υπόγεια και σίγουρα σε συνεννόηση  με την Δύση  καθώς επί της ουσίας παράκαμψαν την απόφαση της Μόσχας και πούλησαν σε χαμηλή τιμή το δικό της προϊόν.

Η Ρωσία απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία εξαιτίας της διαμάχης των δύο χωρών για τις οφειλές του Κισινάου, αλλά και λόγω της αυξημένης τιμής που ζητεί η Μόσχα προκειμένου να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

Η ΕΕ και σύμμαχοι της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας έχουν χαρακτηρίσει εκβιαστική τη στάση της Ρωσίας.

Η Μολδαβία, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία ζητεί 790 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, από περίπου 250 δολάρια που χρέωνε βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει με το Κισινάου και το οποίο έληξε τον Σεπτέμβριο.

Η Μολδαβία αδυνατεί να πληρώσει το ποσό αυτό, ενώ οι βιομηχανίες της χώρας έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά.

Οι σύμμαχοι της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, η οποία νίκησε τον απερχόμενο πρόεδρο Ίγκορ Ντοντόν στις εκλογές του περσινού Νοεμβρίου, χαρακτήρισαν την αύξηση της τιμής τιμωρία για τους Μολδαβούς που απέρριψαν τον υποψήφιο που στήριζε η Ρωσία.

Η Μόσχα απάντησε ότι η αύξηση στην τιμή αντικατοπτρίζει την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη Μολδαβία και ότι η οφειλή της χώρας αυξάνει.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι στιγμής. Η Μολδαβία έχει μια οφειλή απέναντι στη Gazprom, το χρέος είναι μεγάλο και εξακολουθεί να αυξάνει. Το ζήτημα ενός νέου συμβολαίου παραμένει στην ατζέντα και συνδέεται άμεσα με αυτή την οφειλή», εξήγησε ο Πεσκόφ, αν και τόνισε ότι η Gazprom «παραμένει ανοικτή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων».

Στο μεταξύ η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα ότι κέρδισε διαγωνισμό για να παρέχει στη μολδαβική εταιρεία Energocom 500.000 κυβικά μέτρα αερίου, η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που αφορά φυσικό αέριο για εμπορική χρήση. Η Naftogaz πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα συμμετάσχει σε άλλους διαγωνισμούς.

Η Energocom ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αγόρασε 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου από τις εταιρείες DXT Commodities και PGNiG. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εξήγησε ότι σκοπεύει να αγοράσει συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ως το τέλος Οκτωβρίου. Στη διάρκεια επίσκεψής της στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε ότι η αύξηση στην τιμή που προτείνει η Μόσχα είναι «υπερβολική» και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το αίτημα πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τη Γκαβριλίτα ότι «οι αυξήσεις των τιμών σε όλο τον κόσμο δεν είναι συνέπεια της μετατροπής της παροχής του φυσικού αερίου σε όπλο, αλλά στην περίπτωση της Μολδαβίας, ναι, είναι». Η ΕΕ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προσφέρει στη Μολδαβία 60 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους για να αντιμετωπίσει την κρίση, αφού η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εν ολίγοις ΕΕ, ΝΑΤΟ και γενικώς η Δύση, επιχειρούν ελέγξουν το ρωσικό προϊόν του φυσικού αερίου και στην ποσότητα και στην τιμή.

Όλα αυτά τα χρόνια κατηγορούσαν την Μόσχα ότι αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τώρα την κατηγορούν ότι δεν τους προσφέρει αρκετό φυσικό αέριο.

Σε μία συγκυρία που οι τιμές έχουν πάει πολύ ψηλά, ζητούν από τους Ρώσους να κάνουν ευκολίες, σε όσους θεωρούν «δικούς τους».

Μόλις τελειώσει η ενεργειακή κρίση πάλι θα κατηγορούν την Μόσχα και θα απαιτούν να απαλλαγούν οι δυτικές χώρες από το φυσικό αέριο, κάνοντας χρήση… ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι για την λειτουργία του Nord Stream II έχει τεθεί ο όρος στους Γερμανούς από τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά των Ρώσων σε περίπτωση που μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου στους Ουκρανούς.

Αφού εξασφάλισαν τέτοιους όρους δεν τους εμποδίζει τίποτε να μεταπωλούν μετέπειτα το ρωσικό αέριο στην Μολδαβία.

Eν ολίγοις η Ρωσία δεν μπορεί να αντιδράσει δυναμικά από την στιγμή που θέλει να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο αγωγός Nord Stream II (μεταξύ μας και οι Γερμανοί το ίδιο θέλουν καθώς με το ρωσικό αέριο έγιναν οικονομική υπερδύναμη λόγω του χαμηλού κόστους του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πηγές) ο οποίος ναι μεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένει την άδεια λειτουργίας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ