Αρχηγός Γενικού Επιτελείου ΗΠΑ: «Η απόκτηση υπέρ-υπερηχητικών όπλων από την Κίνα είναι επικίνδυνη»
Οι Αμερικανοί ήταν πολύ ανήσυχοι με την πριν από τους ίδιους απόκτηση υπερηχητικών όπλων από τους Ρώσους και τώρα βλέπουν πως και οι Κινέζοι έχουν προβάδισμα σε σχέση με αυτούς.
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Mark Milley, χαρακτήρισε την πιθανή δοκιμή ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος από την Κίνα ως «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
«Αυτό που είδαμε ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός μιας δοκιμής ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος. Και είναι πολύ ανησυχητικό», είπε ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, σε συνέντευξή του στο «The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations» στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Δεν ξέρω αν είναι μια στιγμή ανάλογη του Sputnik, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό. Έχει όλη μας την προσοχή».
Τα σχόλια του Milley είναι η πιο σημαντική παραδοχή από Αμερικανό αξιωματούχο των αναφορών ότι ο στρατός της Κίνας πραγματοποίησε πιθανώς δύο δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης στο διάστημα ενός υπερηχητικού όπλου με δυνατότητα πραγματοποίησης τροχιάς γύρω από τη Γη, ικανού να φέρει πυρηνικό φορτίο.
Τη δοκιμή είχαν αποκαλύψει οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους που δεν κατονόμασαν.
Η τεχνολογία επόμενης γενιάς, εάν τελειοποιηθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή πυρηνικών κεφαλών πάνω από τον Νότιο Πόλο και γύρω από τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα υπερηχητικά όπλα ορίζονται συνήθως ως πολύ γρήγορα και ευέλικτα για να αντιμετωπιστούν από τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Το γεγονός ότι ο Milley παρομοίασε την φερόμενη δοκιμή υπερηχητικών οπλικών συστημάτων της Κίνας με τον Sputnik – τον πρωτοποριακό δορυφόρο του 1957 που έδωσε στη Σοβιετική Ένωση προβάδισμα στον διαστημικό αγώνα, σοκάροντας τις ΗΠΑ – δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας για το έργο του Πεκίνου στον τομέα των υπερηχητικών όλων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη τις δηλώσεις του Milley σχετικά με το κινεζικό υπερηχητικό πρόγραμμα, αλλά είπε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι «δεν είναι μια ξένη τεχνολογία για εμάς, την οποία δεν σκεφτόμαστε εδώ και καιρό» και ότι οι ΗΠΑ έχουν αμυντικές δυνατότητες «τις οποίες πρέπει να βελτιώσουμε».
«Η επιδίωξή μας για υπερηχητικές δυνατότητες είναι πραγματική, είναι απτή και εργαζόμαστε απολύτως για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή την ικανότητα», είπε ο Κίρμπι, «αλλά δεν θα μπω στις λεπτομέρειες των δοκιμών και στο πού βρισκόμαστε».
Ο υπουργός Αεροπορίας Frank Kendall αναφέρθηκε σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα στη δυνατότητα μιας τέτοιας κινεζικής διαστημικής ικανότητας, η οποία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ονομαζόταν «Fractional Orbital Bombardment System» ή ένα σύστημα που μπαίνει σε τροχιά και στη συνέχεια ακολουθεί καθοδική πορεία για να χτυπήσει έναν στόχο.
Και ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon Technologies Corp., Gregory Hayes, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι «τουλάχιστον αρκετά χρόνια πίσω» από την Κίνα στην ανάπτυξη υπερηχητικής τεχνολογίας.
Η Κίνα αμφισβήτησε τις αναφορές των δοκιμών, λέγοντας ότι απλώς εκτόξευσε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό όχημα.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν «να αντιλαμβάνονται την Κίνα ως φανταστικό εχθρό», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο και τις προέτρεψε αντ ‘αυτού «να δουν την εθνική άμυνα και τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας με αντικειμενικό τρόπο».
«Στρατηγικός ανταγωνισμός»
Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι στρατοί των ΗΠΑ και της Κίνας έρχονται ολοένα και πιό κοντά σε όλη την Ασία, από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τα στενά της Ταϊβάν, ως μέρος αυτού που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει ως «στρατηγικό ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η απειλή ενός αμερικανικού πλήγματος που θα εξαφανίσει τους κινεζικούς πυραύλους προτού μπορέσουν να πλήξουν έναν αμερικανικό στόχο θεωρείται από καιρό ως αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε πιο δυναμική στρατιωτική δράση από το Πεκίνο.
Η αναφερόμενη υπερηχητική δοκιμή ήταν μέρος μιας ευρύτερης συγκέντρωσης του κινεζικού στρατού με ευρείες επιπτώσεις για την Αμερική, είπε ο Milley.
«Επεκτείνονται γρήγορα – στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη συνέχεια στους παραδοσιακούς τομείς της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα», είπε. «Και έχουν μετατραπεί από έναν στρατό πεζικού με βάση τους αγρότες που ήταν μεγάλος, πολύ μεγάλος το 1979 σε έναν πολύ ικανό στρατό που καλύπτει όλους τους τομείς και έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες».
«Καθώς προχωράμε – τα επόμενα 10, 20, 25 χρόνια – δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η μεγαλύτερη γεωστρατηγική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η Κίνα», είπε ο Milley. «Έχουν αναπτύξει έναν στρατό που είναι πραγματικά σημαντικός».
Στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας
Το εύρος αυτής της συσσώρευσης είναι μεγαλύτερο από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Milley. «Πρέπει να μηδενίσεις το κόστος εργασίας», είπε ο Milley. «Τα κινεζικά στρατεύματα δεν είναι πουθενά κοντά στο επίπεδο δαπανών» ενός στρατιώτη των ΗΠΑ. «Λοιπόν, μηδενίστε το. Τότε θα έχετε προϋπολογισμούς που είναι πολύ πιο κοντά».
Επιπλέον, είπε ότι μεγάλο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης του κινεζικού στρατού καθοδηγείται από κρατικές εταιρείες στον εμπορικό τομέα, ο οποίος δεν υπολογίζεται ως επίσημες αμυντικές δαπάνες.
Ο Milley χαρακτήρισε επιπλέον την μακρά στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής στο Αφγανιστάν ως στρατηγική αποτυχία επειδή «ο εχθρός, οι Ταλιμπάν, κατέληξε στην Καμπούλ, στην πρωτεύουσα. Και το καθεστώς που υποστηρίξαμε έχασε», είπε.
Η αποτυχία δεν ήρθε τις τελευταίες 20 ημέρες του πολέμου ή ακόμα και τους τελευταίους 20 μήνες, είπε ο Milley. Αλλά «αυτό που μας ξάφνιασε» τον Αύγουστο ήταν «η ταχύτητα, το εύρος και ο χρόνος» της κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, είπε. «Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε».