Πλήγμα για τις ΗΠΑ από Ινδία: «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής μας σε οπλικά συστήματα»
Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να εξαιρέσουν την Ινδία από το νόμο CAATSA
Ο Ινδός πρέσβης στη Μόσχα Bala Venkatesh Varma δήλωσε ότι η Ρωσία επανήλθε στην πρώτη θέση ως ο κύριο προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Ινδίας τα τελευταία τρία χρόνια.
«Υπάρχουν σε εξέλιξη κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, ένα από αυτά είναι και οι S-400 … Υπάρχουν και άλλα προγράμματα όπως οι φρεγάτες 1135.6, τα τυφέκια AK-203, τα αεροσκάφη Su-30MKI και MiG-29 και τα άρματα μάχης T-90», δήλωσε ο Ινδός Πρέσβης.
Η δήλωση αυτή θρυμματίζει τις προσδοκίες των Αμερικανών για απόσπαση των Ινδών τον συνασπισμό της Ανατολής που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ως «αντι-ΝΑΤΟ».
Φυσικά, πρόκειται για δήλωση επιλογής «στρατοπέδου».
Η αλήθεια είναι πως ρόλο σε αυτό παίζει και το AUKUS. Στην Ινδία όταν ακούν για Βρετανούς παθαίνουν… σκοτοδίνη.
Οι Αμερικανοί θέλουν να θέσουν την Ινδία υπό την επιρροή τους στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής περιορισμού της Ρωσίας και της Κίνας.
Γεωστρατηγικά εάν η Ινδία επιλέξει τον ανατολικό άξονα, τα πράγματα για τους Αμερικανούς θα γίνουν εξαιρετικά οδυνηρά αφού πλέον ολόκληρη η Ευρασία θα είναι εχθρική προς τα συμφέροντά τους και όποιος ελέγχει την Ευρασία (Heartland και Rimland) ελέγχει τον πλανήτη.
Η Ινδία ήταν η τελευταία ελπίδα των Αμερικανών για να μπορέσουν να βάλουν «πόδι» στην Rimland, δηλαδή στον εξωτερικό «δακτύλιο» που περικλείει Ρωσία και Κίνα με μία χώρα που έχει ανάλογο πληθυσμό σε μέγεθος με τον κινεζικό.
Υπάρχει και η νομοθεσία CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), η οποία προβλέπει κυρώσεις για όποιες χώρες επιλέγουν να αποκτήσουν ρωσικά οπλικά συστήματα, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του NATO ή όχι.
Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις CAATSA για μια χώρα, αν αυτό είναι υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Η πρόνοια αυτή συμπεριλήφθηκε στην NDAA (National Defense Authorization Act) του 2019.
Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ αν το θελήσουν μπορούν να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία αν κρίνουν πως τους συμφέρει.
Το θέμα είναι τι θα κάνουν στο ζήτημα της Ινδίας, θα τολμήσουν να επιβάλουν κυρώσεις; Εκτός του ότι θα εξοργίσουν την Ινδία, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες γεωστρατηγικής ενοποίησης της Ανατολής και εν τέλει την αποδολαριοποίηση του πλανήτη καθώς όλες αυτές οι χώρες θα το αποβάλουν από τις συναλλαγές τους.
Άλλωστε αν δημιουργήσουν ενιαία μεταξύ τους αγορά που είναι και ο τελικός στόχος, το δολάριο δεν θα το χρειάζονται.
Τα σημεία που προβληματίζουν τη Μόσχα είναι η αντιπαλότητα Ινδίας-Κίνας και η έχθρα Ινδίας-Πακιστάν.
Θεωρούν όμως ότι το ευρύτερο γεωπολιτικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο για όλες τις ευρασιατικές δυνάμεις.
Η Τουρκία φροντίζει να ακολουθεί μία πολιτική ακροβασιών μεταξύ ΝΑΤΟ και Ανατολής.
Αν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για τα F-16 από τις ΗΠΑ εκτός από το ότι θα αποτελεί σοβαρό αμερικανικό ατόπημα έναντι της Ελλάδας, θα επιβραβεύσει την τουρκική πολιτική.