Αμερικανική Γερουσία: Πρόταση νόμου για εξαίρεση της Ινδίας από CAATSA – Ακολουθεί η Τουρκία;
Πώς η Άγκυρα μπορεί να κερδίσει μέσω... Νέου Δελχί
Στις ΗΠΑ νομοσχέδιο ακυρώνει «α λα καρτ» τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA σε χώρες οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τα εθνικά τους συμφέροντα και μέσω αυτού η Τουρκία μπορεί να βρει το «παράθυρο» για να της δοθούν τα F-16 Viper.
Στην πρόταση νόμου που θα κατατεθεί δεν αναφέρεται πουθενά η Τουρκία, δημιουργείται όμως ένα πλαίσιο με βάση το οποίο οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να την εξαιρέσουν με μία παρόμοια διαδικασία.
Έτσι πριν από πέντε ημέρες οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές Ted Cruz (R-Texas) μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Todd Young (R-Ind.) και ο Roger Marshall (R-Kan.) εισήγαγαν νομοσχέδιο με τίτλο «Περιμετρική μείωση των ανεπιθύμητων συνεπειών Impairing Alliances and Leadership Act of 2021» το οποίο επιβάλει 10ετή εξαίρεση για τις χώρες μέλη του «Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια» (QUAD) Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εγκρίθηκαν το 2017 και θα υπονόμευαν την ενότητα κατά της Κίνας.
Ο νόμος αυτός εισάγεται για την Ινδία η οποία ξεκάθαρα σήμερα δήλωσε πως θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα αδιαφορώντας για τις αμερικανικές αντιδράσεις.
Όμως για τις ΗΠΑ η Ινδία είναι τόσο σημαντική που δε θέλουν με τίποτε να την εξοργίσουν και να κρατηθεί η «πόρτα» ανοιχτή. Τι εμποδίζει να συμβεί το ίδιο και με την Τουρκία;
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αν εν τέλει ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα για την προμήθεια των F-16 Viper τίποτε εν συνεχεία δεν θα μπορεί να σταματήσει τις διαδικασίες να τους παραδοθούν και τα… F-35.
«Ο νόμος θα απαγορεύει στον Πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις όπως προβλέπονται από τον «Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων» (CAATSA) κατά των πλησιέστερων περιφερειακών συμμάχων μας στον Ινδο-Ειρηνικό» αναφέρει το γραφείο του Τεντ Κρουζ.
Κατά την εισαγωγή, ο γερουσιαστής Κρουζ είπε:
«Η Ινδία είναι ένα κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Κίνας.
Η αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς της Κίνας απαιτεί βιώσιμους εταίρους στην Ασία και πέρα από αυτήν, και η σχέση ΗΠΑ-Ινδίας έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος των πολυμερών προσπαθειών μας.
Καθώς η Κίνα προσπάθησε να επεκτείνει την παγκόσμια κυριαρχία της, η Ινδία αντιστάθηκε στην εκμετάλλευσή της και κοίταξε αλλού για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και την οικονομία της.
Τώρα θα ήταν ακριβώς η λάθος στιγμή για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναιρέσει όλη αυτή την πρόοδο μέσω της επιβολής αυτών των κυρώσεων, οι οποίες είχαν σκοπό να αποτρέψουν τη Ρωσία.
Κάτι τέτοιο δε θα πετύχαινε τίποτα εκτός από την υπονόμευση των κοινών μας στόχων ασφαλείας για την καταπολέμηση της επιθετικότητας της Κίνας και τον εξαναγκασμό της Ινδίας να γίνει εξαρτημένη από τη Ρωσία».
Ο γερουσιαστής Young είπε:
«Όταν ο τότε Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) σε νόμο το 2017, κανείς δεν θα είχε προβλέψει τη σημερινή επιτυχημένη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.
Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επρόκειτο να επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία στις προσπάθειές της να αποτρέψει την κινεζική επιθετικότητα, θα υπονομεύαμε την καλή δουλειά που έχει γίνει.
Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το QUAD αντί να απωθήσουμε τους συνεργάτες μας».
Ο γερουσιαστής Μάρσαλ πρόσθεσε:
«Ο Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια είναι μία από τις σημαντικότερες συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην επισημοποίηση της σχέσης των ΗΠΑ με το Quad αυξάνοντας τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, το εμπόριο και τις επενδύσεις και τη διπλωματία εμβολίων σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο κρίσιμος νόμος παρέχει μια απίστευτα σημαντική εξαίρεση κυρώσεων για τους εταίρους μας που στέκονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενάντια στον οικονομικό καταναγκασμό και τη στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας.
Καθώς η Κίνα συνεχίζει να απειλεί τους γείτονές της και να προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, οι σχέσεις μας με βασικές δημοκρατίες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία θα γίνουν πιο σημαντικές – λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή Ινδία -Ειρηνικός.»
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποφασίσει σύντομα εάν θα επιβάλει αμερικανικές κυρώσεις στην Ινδία σχετικά με την αγορά ενός ρωσικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος, του S-400, το 2018.
Ο λεγόμενος Crucial Act εξαιρεί τις χώρες του Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια—Αυστραλία, Ιαπωνία , και την Ινδία—από αυτές τις κυρώσεις, εφόσον παραμένουν καλόπιστοι εταίροι στο φόρουμ.
Αυτό το νόμο όμως θα τον επικαλεστούν και οι Τούρκοι και με βάση αυτόν θα πιέσει και το τουρκικό λόμπι στην Ουάσινγκτον για να γίνει αποδεκτό το τουρκικό αίτημα για τα F-16.