Σύμφωνα με την έκθεση Οκτωβρίου της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini» για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έχουν επιθεωρηθεί 20 ύποπτα πλοία.

Ένα από τα 20 σκάφη εξετράπη σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ όπου κατασχέθηκε το φορτίο του. Σε έξι περιπτώσεις, ένα κράτος (Τουρκία) αρνήθηκε τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών.

Εν ολίγοις η όλη επιχείρηση ήταν ένα ακόμα ευρωπαϊκό φιάσκο, αφού τα τουρκικά πλοία είναι αυτά που μετέφεραν οπλισμό στους Τουρκμένους μισθοφόρους που στήριξαν την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάρατζ κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Μία τουρκόφιλη κυβέρνηση η οποία υπέγραψε παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Συνολικά 4.498 εμπορικά πλοία έχουν διερευνηθεί ενώ σε 201 πλοία έχουν γίνει επισκέψεις με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις).

Επιπλέον, η επιχείρηση «Irini» ερεύνησε 634 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και παρείχε 31 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, 26 από τις οποίες αναφέρονταν σε παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων παράνομου εμπορίου πετρελαίου στη Δύση και στα Ανατολικά της χώρας.

Επίσης, η επιχείρηση εξέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου 51 συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ, εκ των οποίων οι 42 πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα, κατά τον μήνα Οκτώβριο, η επιχείρηση «Ιrini» διερεύνησε 496 εμπορικά πλοία μέσω ασυρμάτου (από 4.498), πραγματοποίησε 18 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου (από 201). Τον Οκτώβριο, η Επιχείρηση παρακολούθησε επίσης 22 ύποπτες πτήσεις (από τις 634) και συνέχισε να παρακολουθεί 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια (και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου).

Παράλληλα, η Επιχείρηση εξέδωσε 5 (από τις 51) συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια κρατών μελών της ΕΕ ενώ 2 (από τις 42) ολοκληρώθηκαν. Όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ