Το Ριάντ μπορεί να ανακοινώνει καθημερινά εκατοντάδες απώλειες των Χούθι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά είναιι οι σιίτες αντάρτες αυτοί που κατέλαβαν αχανή περιοχή νότια από την πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, όπου εφαρμοζόταν κατάπαυση του πυρός από το 2018, όπως δήλωσαν χθες Παρασκευή πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η προέλαση των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, καταγράφηκε αφού οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δεν έδωσαν καμιά εξήγηση στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον λόγο που συνέβη αυτό.

Είναι σαφές ότι οι σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις των σιιτών Χούθι.

Ωστόσο, ανακοίνωση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρει πως δεν βλέπουν κανέναν λόγο να διατηρούν θέσεις στην πόλη της δυτικής Υεμένης, λόγω της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί το 2018 στη Σουηδία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Το θέμα όμως είναι ότι η Χοντάιντα έχει στρατηγική σημασία και συνήθως ότι έχει στρατηγική σημασία κερδίζει ή χάνει πολέμους αναλόγως με το ποιος είναι αυτός που το κατέχει.

Οι δυνάμεις αυτές «αναγνώρισαν το λάθος να παραμένουν σε αμυντικά οχυρώματα, αδυνατώντας να εμπλακούν σε μάχη δυνάμει της διεθνούς συμφωνίας, την ώρα που διάφορα μέτωπα χρειάζονται υποστήριξη», σύμφωνα με το κείμενο.

Στη Χοντάιντα βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της Υεμένης, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Δυνάμει της συμφωνίας που είχε συναφθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές θα απέσυραν τα στρατεύματά τους που ήταν ανεπτυγμένα γύρω από την πόλη, όμως η εφαρμογή αυτής της πτυχής της εκεχειρίας πάγωσε το 2019.

Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί επανειλημμένα. Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν πως παρακολουθούν στενά την κατάσταση γύρω από τη Χοντάιντα.

«Καλούμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμάχων μέσα και γύρω από τις ζώνες όπου οι γραμμές των μετώπων μεταβάλλονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Φαρχάν Χακ, εκ των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή δυνάμεις των Χούθι εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Σανάα, η οποία έχει σταματήσει την λειτουργία της από το 2015 και αιχμαλώτισαν εγχώριο προσωπικό ασφαλείας.

Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν κατόπιν αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών.

Η κατάσταση στη Μαρίμπ

Στο μέτωπο της Μαρίμπ, πρωτεύουσας της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, οι Χούθι επιμένουν να λένε πως προελαύνουν. Η συμμαχία υπό το Ριάντ από την πλευρά της ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες.

Ποιος λέει την αλήθεια; Μάλλον, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Δεν είναι σαφές το αν η απόσυρση κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χοντάιντα συνδέεται με την αναδιάταξη στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη νότια Υεμένη.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Υεμένη το 2014, οι Χούθι προοδευτικά έχουν κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, αλλά όχι της Μαρίμπ.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η Υεμένη κάποτε ήταν χωρισμένη σε δύο κράτη.

Βόρεια Υεμένη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει την Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης (1962–1990), τον προκάτοχό της Βασίλειο της Υεμένης (1918–1962), και τους προκατόχους τους που άσκησαν κυριαρχία επί του εδάφους που αποτελεί το βορειοδυτικό τμήμα της Υεμένης στη νότια Αραβία.

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Υεμένης (αραβικά: جمهورية اليمن الديمقراطية الشعبية, Jumhūrīyat al-Yaman ad-Dīmuqrāṭīyah ash-Sha‘bīyah), η οποία αναφέρεται επίσης ως Νότια Υεμένη, Δημοκρατική Υεμένη ή Υεμένη (Άντεν), ήταν ένα κομμουνιστικό κράτος στη νότια και ανατολικές επαρχίες της μετέπειτα Δημοκρατίας της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σοκότρα.

Ενοποιήθηκε με την Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης (κοινώς γνωστή ως «Βόρεια Υεμένη») στις 22 Μαΐου του 1990 σχηματίζοντας τη Δημοκρατίας της Υεμένης. Μετά από τέσσερα χρόνια ωστόσο, η Νότια Υεμένη κήρυξε την απόσχισή της, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Νότιας Υεμένης και τον εμφύλιο πόλεμο του 1994.

Σαν ενιαία Υεμένη η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014 και πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της υποφέρει από υποσιτισμό ως συνέπεια του λιμού στην χώρα.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ