Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Συμμαχίας για υποτιθέμενη ρωσική συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ενώ μόλις πριν λίγες ώρες παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχία για την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Προκαλεί εντύπωση πως ο Γ.Στόλτενμπεργκ υιοθέτησε απόψεις και αναφορές από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και από δυτικούς αξιωματούχους που κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να έχουν παρουσιάσει κανένα επίσημο στοιχείο, εκτός από δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών χερσαίων δυνάμεων που βρίσκονται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βόρεια της χώρας.

Το ίδιο το ουκρανικό ΥΠΑΜ αρνήθηκε ότι υπάρχει συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν πως οι Δυτικοί δημιουργούν επίτηδες μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, άλλωστε οι πολίτες των χωρών τους δεν καταλαβαίνουν και πολλά από γεωγραφία ενώ έχει αποδειχτεί πως ο μέσος πολίτης επηρεάζεται από τους τίτλους των ειδήσεων και όχι από το περιεχόμενό τους.

«Μόλις συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μεγάλες και ασυνήθιστες συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων και εταίρων όπως η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση ή επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία. Καλούμε τη Ρωσία να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Συμμαχία «στέκεται στο πλευρό» της Ουκρανίας και καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει την «υποστήριξή» της στις ρωσόφωνες πολιτοφυλακές στις de facto (για την Ρωσία θεωρείται λήξαν το θέμα αυτό) αυτοδιοικούμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει «πολιτική και υλική υποστήριξη» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής βοήθειας, και ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ήταν «αμυντικές και ξεκάθαρες» και «δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία».

Τα σχόλια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έρχονται μετά από δηλώσεις του την Κυριακή οπότε και παραδέχτηκε ότι παρόλο που η συνεργασία της Συμμαχίας με το Κίεβο έγινε «πιο στενή», δεν υπήρχε «καμία συμφωνία» μεταξύ των συμμάχων για την ένταξη της πολιτικά ασταθούς χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελίνσκι, θέλει κάτι περισσότερο και σέβομαι ότι εκτιμά την υποστήριξη που λαμβάνει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν πολύ ξεκάθαρος όταν τον συνάντησα ότι θέλει κάτι περισσότερο – θέλει πλήρη ένταξη» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Axios σε μια συνέντευξη με έναν δημοσιογράφο που προσπαθούσε να τον ωθήσει να «υπερασπιστεί» το Κίεβο απέναντι στη Ρωσία όπως αναφέρει το sputniknews.gr

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν καλύπτεται από τη ρήτρα συλλογικής μας άμυνας, το Άρθρο 5. Για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να πληρούνται τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Τους βοηθήσαμε στον εκσυγχρονισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά 30 σύμμαχοι πρέπει να συμφωνήσουν και δεν έχουμε συναινετική συμφωνία για πρόσκληση στην Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όμως υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές με βάση το καταστατικό της Συμμαχίας που δεν επιτρέπουν ούτε κάν την προοπτική να ενταχθεί η χώρα αυτή στις βορειοατλαντικές δομές, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την Ρωσία.

Σύμφωνα το καταστατικό του ΝΑΤΟ, οι αιτούντες πρέπει να επιλύουν τυχόν εθνοτικές διαφορές, εξωτερικές εδαφικές διαφορές, εσωτερικές διαφορές κυριαρχικών ζητημάτων σύμφωνα με τις αρχές του Οργανισμού για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια στην Ευρώπη προτού μπορέσουν να ενταχθούν.

Η Ουκρανία όμως έχει σοβαρές εθνοτικές διαφορές καθώς οι ανατολικές ρωσόφωνες επαρχίες έχουν επιλέξει την αυτοδιάθεση κατόπιν αιματηρών συγκρούσεων που ακόμα συνεχίζονται και επίσης έχει και εξωτερικές διαφορές καθώς ο ρωσικός πληθυσμός της Κριμαίας επέλεξε την επανένωση με την Ρωσική Ομοσπονδία και την αποχώρησή της από τον ουκρανικό εθνικό «κορμό».

Για την Ρωσία πρόκειται για ανάκτηση (και ιστορικά, φυλετικά, γλωσσικά, πολιτισμικά είναι) ενώ για την Δύση (για λόγους συμφέροντος) και την Ουκρανία (ως το κράτος που υπέστη την σμίκρυνση) είναι προσάρτηση, δηλαδή βίαια απόσπαση ουκρανικού εδάφους.

Συνεπώς ούτε το εδαφικό ζήτημα έχει επιλυθεί άρα σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας μέχρι να τερματιστεί ο εμφύλιος στα ανατολικά της χώρας, να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού της και να επιλύσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Κριμαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριμαία ανακτήθηκε από την Ρωσία μετά την ανατροπή του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις ταραχές του 2014.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία την άνοιξη του 2021, εν μέσω αναφορών ότι το Κίεβο εξέταζε μια στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει πίσω τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές του με τη βία.

Οι νέοι ισχυρισμοί για τη Ρωσία άρχισαν να διαδίδονται στις αρχές Νοεμβρίου, αφού το Politico δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τη μεταφορά ρωσικών τεθωρακισμένων «στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά στην πραγματικότητα έδειχναν εικόνες οχημάτων και εξοπλισμού υποστήριξης στο Yelnya του Σμολένσκ, περιοχή περίπου 250 χλμ. βόρεια της Ουκρανίας, και πολύ μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις» και είπε ότι δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ όταν η Ρωσία πραγματοποιεί ελιγμούς σε στρατεύματα εντός της δικής της επικράτειας.

Στις 2 Νοεμβρίου, σε ένα σπάνιο σημείωμα διαφαινόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αμφισβήτησε την αναφορά του Politico ως «σκόπιμη παραπληροφόρηση» και είπε ότι «δεν ήταν σαφές για εμάς το γιατί το έκαναν (τα ΜΜΕ των ΗΠΑ) αυτό».

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ομοίως ότι δεν παρατηρήθηκε μεταφορά πρόσθετων ρωσικών μονάδων, όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού στη διασυνοριακή περιοχή.

Σήμερα όμως ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι υπάρχει ρωσική κινητοποίηση στα ουκρανικά σύνορα.

Άρα τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα ότι στην Δύση σχεδιάζουν να προκαλέσουν κάποια διένεξη για να εμποδίσουν να πάρει άδεια λειτουργίας ο ρωσικός αγωγός Nord Stream II του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί.

Ένας αγωγός που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Γερμανία καθώς την οικονομική της ανεξαρτησία την πέτυχε με το ρωσικό φθηνό αέριο. 

Εάν η Δύση προκαλέσει μία αντίδραση της Ρωσίας θα μπορεί να επικαλεστεί με τον κατάλληλο προπαγανδιστικό μηχανισμό των ΜΜΕ, ότι η Ρωσία είναι «επιθετική και αυταρχική» και θα επιβάλει κυρώσεις όπως προβλέπεται από την συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας στον ρωσικό αγωγό, δηλαδή δεν θα λειτουργήσει.

Κι όλα αυτά σε μία εποχή που λόγω ενεργειακής κρίσης η ΕΕ «καίγεται» για φυσικό αέριο.

Σχετικά με το Nord Stream II αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της χορήγησης άδεια λειτουργίας στον Nord Stream 2 τάχθηκε προς το παρόν σε συνέντευξή της προ έικοσι ημερών στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που μεταφέρει το φυσικό αέριο», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτόν όμιλο, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας», τόνισε η ίδια, δεδομένου ότι πίσω από τη Nord Stream 2 AΕ βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

Όσο λοιπό ο αγωγός δεν παίρνει άδεια λειτουργίας και δεν ξεκαθαρίζει και το πολιτικό σκηνικό στην Γερμανία, όλα είναι ανοιχτά.

Το ΝΑΤΟ αναφέρεται συνεχώς στην «ρωσική επιθετικότητα» αλλά είναι αυτό το οποίο έχει φτάσει έξω από τα ρωσικά σύνορα. 

Η Ρωσία έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της. Πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, το 1990, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ υποσχέθηκε στον Σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ότι η Συμμαχία δεν θα επεκταθεί πέρα από τα σύνορα μιας επανενωμένης Γερμανίας μετά την ανάκτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Βόννη.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, στη Συμμαχία έχουν ενταχθεί και τα πέντε μέλη της πρώην συμμαχίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας (συμπεριλαμβανομένης της Τσεχοσλοβακίας, η οποία χωρίστηκε σε δύο χώρες), συν τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τέσσερις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας – τις οποίες βομβάρδισε το ΝΑΤΟ επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Κάθε φορά, το ΝΑΤΟ τόνιζε ότι η επέκτασή του «δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία», ενώ ταυτόχρονα απέρριπτε τα ρωσικά αιτήματα για ένταξη της Ρωσίας στη Συμμαχία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Από το 2014 και την ουκρανική κρίση, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και έχει αναπτύξει εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τους εκτοξευτές Aegis Ashore, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για εκτοξεύσεις πυραύλων σε στόχους εντός της Ρωσίας -με χρόνο πτήσης από αυτές τις τοποθεσίες στη Μόσχα, λιγότερο από δύο λεπτά- λιγότερο δηλαδή από το μισό απ’ ότι οι πύραυλοι τύπου Pershing που οι ΗΠΑ είχαν εγκαταστήσει στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ