Η Γαλλία φέρεται να διαπραγματεύτηκε με τον όμιλο NSO (Ισραηλινών συμφερόντων) την αγορά του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, σύμφωνα με το MIT Technology Review.

Οι συνομιλίες φέρεται να κατέρρευσαν μετά τις αποκαλύψεις του Ιουλίου που αναγνώρισαν τον Εμάνουελ Μακρόν ως έναν από τους πολλούς στόχους του λογισμικού. Σε επικοινωνία με τη EURACTIV France, το γραφείο του Προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με 17 Μέσα Ενημέρωσης, αποκάλυψαν τον περασμένο Ιούλιο ότι η ισραηλινή εταιρεία NSO Group διέθεσε εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό hacking σε δώδεκα κυβερνήσεις μέσα από ένα αμφίβολο νομικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το MIT Technology Review, η γαλλική κυβέρνηση ολοκλήρωνε τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για να πάρει στα χέρια της το λογισμικό. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλά μέλη της κυβέρνησής του το 2019 βρίσκονταν στη λίστα με τους 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που θα προσέφερε η NSO στους πελάτες της. Το Παρίσι φέρεται να έβαλε τέλος στις συζητήσεις και να εγκατέλειψε την εξαγορά, «λίγες ημέρες πριν από την πώληση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί», αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV France, το γραφείο του Προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο βουλευτής του Fidesz Λάϊος Κόσα, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και επιβολής του νόμου του ουγγρικού κοινοβουλίου, παραδέχθηκε ότι η Βουδαπέστη ήταν ένας από τους πελάτες της ισραηλινής εταιρείας. Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αγοράσει το λογισμικό, καθώς η Γερμανία και η Ισπανία το έχουν επίσης κάνει.

Ο όμιλος NSO προστέθηκε στις 3 Νοεμβρίου στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για «συμμετοχή σε δραστηριότητες που είναι αντίθετες με την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τις πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το πώς διαθέτουμε τα πιο αυστηρά προγράμματα συμμόρφωσης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, τα οποία βασίζονται στις αμερικανικές αξίες που μοιραζόμαστε βαθιά, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε πολλαπλούς τερματισμούς επαφών με κυβερνητικές υπηρεσίες που έκαναν κατάχρηση των προϊόντων μας», δήλωσε η εταιρεία μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας, ο νεοδιορισθείς διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποχώρησε μόλις δώδεκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μετά την αμερικανική απόφαση.

Την Τρίτη (23 Νοεμβρίου), η Apple κατάφερε το τελευταίο πλήγμα με αγωγή κατά της NSO Group, προκειμένου “να την καταστήσει υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη στόχευση των χρηστών της Apple”, και με την ελπίδα να επιτύχει “μόνιμη διαταγή που θα απαγορεύει στην NSO Group να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε λογισμικό, υπηρεσίες ή συσκευές της Apple”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ