Η Δύση είναι ικανοποιημένη για τον αποκλεισμό του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι από τις λιβυκές εκλογές
Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ σχετικό και περισσότερο αποτελεί ένα διαφημιστικό «προϊόν» παρά μία πραγματικότητα αφού στην Δύση την θεωρούν ως κάτι αποδεκτό μόνο αν οι επιλογές των Λαών συμφωνούν με την θέληση των δυτικών ελίτ.
Όταν αυτή είναι αντίθετη, οι επιλογές τους «απονομιμοποιούνται» με την βοήθεια των ελεγχόμενων δυτικών ΜΜΕ και στο τέλος η Δύση δεν έχει καμία διαφορά από τα αυταρχικά καθεστώτα τα οποία όπως λέει θέλει να εξαλείψει.
«Ο ανταποκριτής για θέματα της Μέσης Ανατολής Ρίτσαρντ Σπένσερ έγραψε ότι η απομάκρυνση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι από την υποψηφιότητα για την προεδρία της Λιβύης ανακούφισε την αμηχανία της Δύσης», σημειώνει η λιβυκή «24 ώρες».
Ο Σπένσερ πρόσθεσε, σε άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Times», ότι ο αποκλεισμός του Σαΐφ αλ-Ισλάμ έχει ως στόχο οι εκλογές που υποστηρίζονται από τη Δύση να μην αποκαταστήσουν ένα καθεστώς που η ίδια η Δύση έπαιξε ενεργό ρόλο στην ανατροπή του με τη βία.
Και συνέχισε, «Αυτοί που παραμένουν στη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία της Λιβύης δεν είναι οι πιο αποδεκτοί. Όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές, ο στόχος ήταν να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς δεινόσαυρους της Λιβύης».
Επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι που παρέμειναν στη Λιβύη αφού απέκλεισαν τους άλλους δεν κίνησαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, εξηγώντας ότι ο Ακίλα Σάλεχ είχε αποδεχτεί την υποψηφιότητά του ενώ υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για υπονόμευση της «ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».
Τόνισε ότι ο τωρινός πρωθυπουργός Νταμπάιμπα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Λιβύης, αν και δεσμεύτηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Φόρουμ Διαλόγου να μην είναι υποψήφιος και έγινε δεκτός.
Εξήγησε ότι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διέπραξε εγκλήματα πολέμου και σκότωσε αμάχους, έγινε δεκτός στις δοκιμαστικές λίστες, όπως το έθεσε.
Και πρόσθεσε, «Υπάρχουν υλικοτεχνικές δυσκολίες στη διοργάνωση εκλογών σε μια χώρα όπου η κυβέρνησή της υποφέρει», σημειώνοντας:
«Δεν υπάρχει δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό μεσολαβητή να προσφέρει εκλογικούς παρατηρητές».
Εξήγησε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στις εκλογές, όπως απαιτούν οι Λίβυοι, θα οδηγήσει σε επιστροφή στη βία.
Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η άρνηση των υποψηφίων να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένων των ενόπλων ομάδων που συνδέονται με αυτούς.
Δήλωσε ότι η υποστήριξη υποψηφίων από ξένους μισθοφόρους θα οδηγούσε στο χειρότερο σενάριο.
Αντίθετα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τον αποκλεισμό ορισμένων επιφανών πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, από τη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία της Λιβύης.
Η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε, στο σχόλιό της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Πολλές γνωστές προσωπικότητες στη χώρα έχουν αποκλειστεί από τους καταλόγους υποψηφίων για τις εκλογές για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Λιβύη, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένου του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της λιβυκής κοινωνίας».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτή η διάκριση εγείρει κάποια ανησυχία, γιατί πάντα ζητούσαμε να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε εκπροσώπους όλων των πολιτικών και δημοσίων κύκλων της Λιβύης να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Την Πέμπτη, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι υπέβαλε προσφυγή στο δικαστήριο της πόλης Σεμπχά , αφού η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στη Λιβύη συμπεριέλαβε το όνομά του στους καταλόγους όσων απορρίφθηκαν για τις προεδρικές εκλογές όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στη Λιβύη ανακοίνωσε, την περασμένη Τετάρτη, την απόρριψη της υποψηφιότητας 25 ατόμων από τα 98 που υπέβαλαν τα χαρτιά τους για να διεκδικήσουν την προεδρία, και ο πιο σημαντικός από αυτούς που απορρίφθηκαν ήταν ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.