Συμφωνία για τη συμμετοχή του αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» (Alternativa) στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός της «Εναλλακτικής» Αφρίμ Γκάσι.

Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς) και θα ορίσει άλλους τρεις υφυπουργούς. Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα επικεντρωθεί στην επίλυση της διαφοράς των Σκοπίων με τη Βουλγαρία και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού, όπως και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την παρουσίαση της συμφωνίας, ανέφερε ότι με αυτήν εξασφαλίζεται σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κυβερνητικό σχήμα, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της, η οποία διαρκεί μέχρι τα μέσα του 2024.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά του ενδεχομένου πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αναφέροντας ότι μία τέτοια επιλογή θα προκαλούσε νέα πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε προς τη Βουλγαρία και προς την ΕΕ πως η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία, προκειμένου τα Σκόπια να κατορθώσουν το προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» κρινόταν πιθανότατα απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Στην παρούσα φάση και με την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος “BESA” από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» το οποίο μέχρι σήμερα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και μεταπηδεί πλέον στην κυβέρνηση διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το “BESA” επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε δώσει το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση του Ζάεφ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση της χώρας θα είχε τη στήριξη 64 βουλευτών.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI του Αλί Αχμέτι. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στα Σκόπια, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ζάεφ έχει παραιτηθεί ήδη από την ηγεσία του SDSM, ενώ εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κόμματος αυτού θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε σήμερα ότι με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών στο SDSM θα παραιτηθεί και από πρωθυπουργός των Σκοπίων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας θα διαρκέσει το πολύ μερικές ακόμη εβδομάδες. Ο Ζάεφ σημείωσε ότι νέος πρωθυπουργός της χώρας θα οριστεί ο νέος αρχηγός του SDSM.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ