Ρώσος πρόεδρος Βαντίμιρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασαν την σθεναρή τους προσήλωση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και εκδηλώσεις, ώστε να μην μετατραπεί το Αφγανιστάν σε «ήρεμο λιμάνι» της διεθνούς τρομοκρατίας, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό, ενώ αποφάσισαν να διευρύνουν την συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν νωρίτερα φέτος έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί και τη Μόσχα, ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

«Ανησυχούμε για τις εξελίξεις της κατάστασης στο Αφγανιστάν»

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι επίσης ένας αγώνας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι «από την άποψη αυτή, ανησυχούμε για τις εξελίξεις της κατάστασης στο Αφγανιστάν».

Η επίσκεψη του Πούτιν και αρκετών κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων πραγματοποιείται εν μέσω των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης βασικού συμμάχου της Ινδίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία για την προμήθεια στην Ινδία πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 υλοποιείται παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, όπως είπε, να υπονομεύσουν τη συμφωνία.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών που είχε στο Νέο Δελχί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ινδία συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στο έδαφος της Ινδίας όσο και στο έδαφος της Ρωσίας και προτίθενται να αναπτύξουν την συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα μετά το πέρας των συνομιλιών Πούτιν – Μόντι ότι Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν συμφωνία για το πρόγραμμα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας από το 2021 έως το 2030.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι «η σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας είναι πραγματικά ένα μοναδικό και αξιόπιστο μοντέλο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ