FT: «Οι ΗΠΑ έπεισαν τις χώρες της ΕΕ ότι η Ρωσία θα κάνει εισβολή στην Ουκρανία»
Ποιος κερδίζει αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ;
Oι ΗΠΑ κατόρθωσαν να πείσουν τις χώρες της ΕΕ, με διάθεση «δικών τους πληροφοριών» ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με «στρατιωτικές πληροφορίες» για να τις πείσουν ότι η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, γράφουν οι λονδρέζικοι «Financial Times», επικαλούμενοι δικές τους πηγές.
Αυτό εν μέρει μπορεί να είναι αλήθεια, στην μοναδική περίπτωση που η Ρωσία προκληθεί, σε τέτοιο βαθμό από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, που να μην έχει πλέον άλλη επιλογή.
Ουκρανική επίθεση στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας, σημαίνει ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
Ουκρανική επίθεση κατά της ρωσικής Κριμαίας, σημαίνει επίσης ρωσική στρατιωτική επίθεση.
Τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ σημαίνει πως η Μόσχα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία στρατιωτική ενέργεια.
Όμως οι ΗΠΑ εξοπλίζουν συνεχώς την Ουκρανία και προωθούν το Κίεβο να έχει μία επιθετική και πολεμική ρητορική έναντι των Ρώσων και των ρωσόφωνων.
Προωθούν τους Ουκρανούς να δημιουργούν επεισόδια στην ουδέτερη ζώην στο Ντόνμπας, επεισόδια που έχουν νεκρούς και όταν υπάρξει κάποια ρωσική αντίδραση αμέσως μιλούν για ρωσική «επιθετικότητα».
Το παράδοξο όμως είναι πως το ΝΑΤΟ είναι αυτό το οποίο βρίσκεται στα ρωσικά σύνορα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενώ ενδιαφέρον θα είχε ποια θα ήταν η αμερικανική αντίδραση εάν Ρώσοι και Κινέζοι δημιουργούσαν βάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, μη φίλα προσκείμενες προς τις ΗΠΑ.
Η διπλωματική συνεργασία, καθώς και η απόφαση των ΗΠΑ να διαδώσουν τέτοιες πληροφορίες, τους βοήθησαν να πείσουν ορισμένες δύσπιστες χώρες, όπως η Γερμανία, ότι «το Κρεμλίνο θα μπορούσε σύντομα να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία» αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε μια τέτοια άτυπη διάδοση πληροφοριών επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν πίστευαν τις ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα φέρεται να προετοιμάζεται για εισβολή.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς από τις αρχές Νοεμβρίου – ενόψει της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον παρουσίασε στους συμμάχους αναφορές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με την υποτιθέμενη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων και άλλα «στοιχεία πιθανής προετοιμασίας για επίθεση».
Σύμφωνα με μια πηγή, τα υλικά ήταν «πολύ περιεκτικά».
«Πολλοί σύμμαχοι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Μας εξέπληξε η ασυνέπεια στις πληροφορίες – πώς και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν αυτό που δεν είδαμε», δήλωσε στην εφημερίδα ένας ανώνυμος αξιωματούχος.
Οι Financial Times γράφουν ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν διάλογο με τη Μόσχα και όχι αντιπαράθεση, πιστεύοντας ότι η Ρωσία δεν θα «εισβάλει» αν δεν προκληθεί.
Ωστόσο, τα αμερικανικά «στοιχεία πληροφοριών» άλλαξαν γνώμη, σύμφωνα με τους FT.
Το άρθρο προσθέτει επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν σκοπεύει να «προειδοποιήσει» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην «διεξάγει επίθεση» στην Ουκρανία κατά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Νωρίτερα, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας η περιβόητη SVR, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πιο ενεργές και αιχμηρές στην προσπάθεια να κερδίσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη για τον περιορισμό της Μόσχας.
Πρόσφατα, ένα νέο κύμα άρθρων έχει αυξηθεί στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται να εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας, αναφέρει το Sputnik.
Στο Κίεβο, αρχικά δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά τους, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να ισχυρίζονται ότι η Μόσχα σχεδίαζε να αρχίσει επιθέσεις.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν απειλεί καμία χώρα και ότι η μετακίνηση στρατευμάτων σε ρωσικό έδαφος είναι κυριαρχικό της δικαίωμα.
Το ερώτημα είναι γιατί οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να υπάρξει ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.
Αν συμβεί αυτό και προκληθεί μία ρωσική επέμβαση, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι θα έχουν ηθικά δίκιο οι Ρώσοι (θα το κρίνει η Λογική και η Ιστορία αυτό), οι Δυτικοί θα τους παρουσιάσουν ως «επιτιθέμενους» φταίχτες.
Αυτό οι ΗΠΑ το θέλουν όσο τίποτε άλλο για δύο λόγους: Ακόμα κι αν οι Ρώσοι αναγκαστούν να προσαρτήσουν τις ρωσόφωνες ουκρανικές περιοχές θα έχουν την δικαιολογία που αναζητούν για να εντάξουν εκτάκτως την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλουν να πετάξουν την Ρωσία εκτός του διεθνούς οικονομικού συστήματος κάτι το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και με την Κίνα (καθώς έπεται η σειρά της).
Βέβαια, αυτό θα αναγκάσει Ρωσία και Κίνα να προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου οικονομικού συστήματος, παράλληλου με του δυτικού, κάτι το οποίο ήδη σχεδιάζουν.
Στην πραγματικότητα η ειρήνευση στην Ουκρανία μπορούσε να επιτευχθεί πολύ απλά με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Όταν αυτό δεν συμβαίνει σημαίνει πως κάποιος δεν το θέλει.
Ψυχρά σκεπτόμενοι, η Ρωσία δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.