Λίγο πριν την συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται τις ρωσικές «κόκκινες γραμμές» και ότι το ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα να επεκταθεί και στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες δεν κρύβουν ότι θέλουν να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι χρειάζεται για να το πετύχουν.

Μία κρίση στο Ντόνμπας είναι ιδιαίτερα βολική για τις ΗΠΑ, καθώς λόγω καταστατικού του ΝΑΤΟ η Ουκρανίας δεν μπορεί να ενταχθεί.

Για να παρακαμφτεί το καταστατικό πρέπει να συμβούν «ακραίες καταστάσεις» όπως μία ρωσική στρατιωτική επέμβαση η οποία θα έχει προκληθεί κατάλληλα από τις «συγκυρίες».

Να θυμίσουμε ότι το 1990 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ υποσχέθηκε να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά».

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις σε ενημέρωση, η αμερικανική πλευρά δεν θεωρεί την προέλασή της προς τα ανατολικά ως παραβίαση των «κόκκινων γραμμών», αλλά ως μια «πολιτική ανοιχτών θυρών».

«Κάναμε σαφές <…> ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και είμαστε δεσμευμένοι σε μια πολιτική ανοιχτών θυρών», διευκρίνισε ο Πράις.

Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, και γι’ αυτό το να αντιλαμβανόμαστε τις ενέργειές του ως απειλή για τη Ρωσία είναι “απλά γελοίο”, είπε.

Δηλαδή το να συγκεντρωθούν πυρηνικά όπλα στα ρωσικά σύνορα ώστε να μην υπάρχει χρόνος αντίδρασης και για να μην υποστούν οι ΗΠΑ πυρηνικά αντίποινα σε περίπτωση που επιτεθούν αιφνιδιαστικά, για τους Αμερικανούς είναι «μη ουσιώδες».

Ο Νεντ Πράις τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να υποστηρίξουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και προστασία των συνόρων της.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η υπόσχεση να μην προωθηθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, που δόθηκε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ από τον Τζέιμς Μπέικερ, πρέπει να εκληφθεί ως άσχετη, ο Πράις δεν απάντησε συγκεκριμένα. 

Σημείωσε μόνο ότι ήταν «μια μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ».

Νωρίτερα, σε συνομιλία με δημοσιογράφο του NBC, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποσχεθεί στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να μην μετακινήσουν το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. 

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται ορισμένες εγγυήσεις και συμφωνίες που αποκλείουν την επέκταση της συμμαχίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως απαράδεκτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.

Oι Αμερικανοί θέλουν να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να μπορούν να βάλουν στο «στόχαστρο» την Μόσχα έξω από την «πόρτα» της και γιατί δεν θέλουν να υπάρξει ούτε καν μερική ανασύσταση της παλαιάς Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν θέλουν οι Ρώσοι να αποκτήσουν ξανά την τεράστια ισχύ που διέθεταν τότε με τον διπλάσιο από σήμερα πληθυσμό και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις που τους έδιναν στρατηγικό βάθος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ