Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στην Αιθιοπία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το λαϊκό μέτωπο για την απελευθέρωση του Τιγκράϊ (PNLF), οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν χάσει περισσότερα από 110 άρματα διαφόρων μοντέλων.

Πρόκειται για οχήματα μάχης, η καταστροφή των οποίων επιβεβαιώθηκε οπτικά με φωτογραφίες και βίντεο. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά τα άρματα μάχης T-54/T-55, 44 άρματα, από τα οποία ένα ζεύγος είναι αναβαθμισμένα T-55AM2 και T-55AMB, με επιπρόσθετη θωράκιση και μεγαλύτερη προστασία όπως αναφέρει το proelasi.com.

Επίσης, κάποια από αυτά τα άρματα μάχης τροποποιήθηκαν από ντόπιους μηχανικούς. Δέχθηκαν ενίσχυση με ασπίδια, δέχθηκαν κινεζικά αντιαεροπορικά πυροβόλα Type 85. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και σε κάποια T-62.

Αν μιλήσουμε για τα τελείως κατεστραμμένα T-62 τότε την 6 Δεκεμβρίου ήταν 41 άρματα.

Συνολικά, πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διέθεταν περίπου 250 T-54/T-55 και T-62.

Τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης εκπροσωπούνται από τα T-72B1 (215 οχήματα) και τα T-72UA1 που αποκτήθηκαν από την Ουκρανία, τα τελευταία είναι μόλις 35 μονάδες. Αντί για τους βασικούς κινητήρες V-84 με απόδοση 840 ίππων τοποθετήθηκαν οι δίχρονοι πετρελαιοκινητήρες 5TDFMA-1 των 1050 ίππων. Γενικά, καταστράφηκαν 26 άρματα μάχης T-72 εκ των οποίων ένα T-72 UA1 καταλήφθηκε από τους αντάρτες του PNLF.

Όπως σημειώνει o Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Λιαμίν, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν προς υποστήριξη των σχηματισμών πεζικού, οι οποίοι επι του παρόντος αποτελούνται κυρίως από ανεπαρκώς εκπαιδευμένες παραστρατιωτικές μονάδες.

Είναι ενδιαφέρον πως κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, κάποια άρματα μάχης άλλαξαν χέρια πολλές φορές, ένας μεγάλος αριθμός από αυτά εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των κινήσεων.

Σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης T-62 του Στρατού της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια συντήρησης σε βιομηχανία της χώρας.

«Προφανώς, τα κυρία μέσα των μαχών είναι οι φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών βομβίδων. Την ίδια στιγμή, κινεζικά, ιρανικά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ενεργά για την προσβολή επίγειων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων», δήλωσε ο Λιαμίν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ