Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να επιβάλει κυρώσεις στην Wagner Group, την γνωστή ρωσική εταιρεία μισθοφόρων, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Προκαλεί εντύπωση όμως γιατί η ΕΕ δεν δείχνει την ίδια σπουδή να επιβάλει κυρώσεις κατά της τουρκικής SADAT που και αυτή μεταφέρει μισθοφόρους σε όποιο μέτωπο θεωρεί η Άγκυρα ότι έχει συμφέροντα.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Βάγκνερ και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ.

Συνεπάγονται επίσης ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν εφεξής να συναλλάσσονται με τους στόχους των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κυρώσεις θα επιβληθούν εξαιτίας της δράσης του ομίλου Βάγκνερ στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία και στις καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ανθρώπους του.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα αφού εγκριθούν από τους ΥΠΕΞ των 27 τη Δευτέρα.

Ανησυχία για το Μαλί

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Βάγκνερ να αναπτυχθεί στο Μαλί.

Χώρες μέλη της ΕΕ απείλησαν να τερματίσουν την υποστήριξη στην αφρικανική χώρα σε κρίση εάν το Μπαμακό συνάψει σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων (καθώς βλέπει ότι η δυτική αποστολή από το 2014 δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις).

Η ΕΕ έχει αναπτύξει εκπαιδευτική αποστολή στο Μαλί, χώρα της δυτικής Αφρικής, τμήματα της οποίας λυμαίνονται τζιχαντιστικές οργανώσεις διαπράττοντας αιματηρές επιθέσεις εδώ και χρόνια.

Εδώ πρέπει να πούμε κάποια πράγματα για την τουρκική SADAT.

Η Άγκυρα ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών με την Blackwater (μετέπειτα Xe και εν τέλει Academi) και των Ρώσων με την Wagner, δημιούργησε και αυτή μία «τουρκική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας» με το όνομα SADAT, για να μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιεί «δύσκολες» αποστολές, στο εξωτερικό, για τις οποίες όμως δεν θα φέρει καμία επίσημη ευθύνη.

Οι πρώτοι διδάξαντες σε αυτό ήταν οι Αμερικανοί με την αμαρτωλή Blackwater η οποία άλλαξε δύο φορές όνομα για να ξεχαστούν οι πρακτικές της σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Οι Ρώσοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους με την Wagner, να πραγματοποιεί δεκάδες επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη.

Η SADAT έχει τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφερθεί εκτενώς σε δημοσίευμα του, σχετικά με τον ρόλο της «παραστρατιωτικής οργάνωσης» που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν, στις διεθνείς υποθέσεις της Τουρκίας.

Είναι η οργάνωση που ανέλαβε την μεταφορά των Τουρκμένων μισθοφόρων (που τα ΜΜΕ αναφέρουν κακώς ως Σύρους).

Η SADAT ιδρύθηκε από τον απόστρατο Τούρκο Ταξίαρχο Adnan Tanrıverdi, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό το 1996 στο πλαίσιο «αντι-ισλαμιστικής εκκαθάρισης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» του Ερντογάν.

Ενδεικτικό είναι, δε, ότι υπήρχαν έντονες φήμες ότι η SADAT αποτελούσε μέρος της πρότασης της Τουρκίας να αναλάβει την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων σε συγκρούσεις, όπως η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στην αυτονομημένη αρμενική περιοχή.

Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανού υψηλόβαθμου στρατιωτικού Ματ Πάουερ, η SADAT λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ της Άγκυρας και των αντιπροσώπων των Σύρων μισθοφόρων.

Εδώ θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα για τους… Σύρους μισθοφόρους.

Οι μισθοφόροι αυτοί είναι Σύροι μονάχα στο διαβατήριο. Δεν τους ενδιαφέρει ποσώς η Συρία διότι είναι Τουρκμένοι, δηλαδή τουρκόφωνοι και με τουρκική εθνική συνείδηση. Απλά θεωρούν πως έτυχε να βρίσκονται σε «λάθος» σύνορα.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών «δούλεψαν» για πολύ σκληρές τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και στην συριακή Αλ Κάιντα.

Λειτουργούν σε στενό συντονισμό και σε συνεργασία με την Άγκυρα και συχνά σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές. Τούρκος ειδικός αναλυτής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η SADAT έχει ιδεολογικά προσανατολισμένες και πολύ πιο αλληλένδετες σχέσεις με την Τουρκία».

Είναι ένας εύηχος τρόπος για να εκφράσει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι το μακρύ τουρκικό ανεπίσημο χέρι.

Ο ιδρυτής της υπηρέτησε ως σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αφού είπε σε θρησκευτικό συνέδριο ότι το SADAT «άνοιγε το δρόμο για τον ερχομό του Μαχντί, μιας μεσσιανικής φιγούρας που ορισμένοι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι θα λυτρώσει την ανθρωπότητα στον κόσμο». Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο και επέφερε την παραίτησή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο γιος του Τανριβερντί, αναφερόμενος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι: «οι ισχυρισμοί πως η SASDAT είναι μια εταιρεία μισθοφόρων αποτελούν παραπληροφόρηση. Χώρες που έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά… διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για να κατηγορήσουν τον πρόεδρό μας και τον πρώην επικεφαλής σύμβουλό του, τον Αντνάν Τανριβερντί».

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τα γαλλικά ΜΜΕ ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» την SADAT, είναι η Γαλλία η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία στον χώρο της Μεσογείου και για αυτό, αυτή την στιγμή είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που έχει εντελώς ομόρροπα συμφέροντα με τα ελληνικά (στην παρούσα φάση).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ