Λίβανος: Σκοτώθηκαν μέλη της Χαμάς από πυρά σε παλαιστινιακό καταυλισμό κατά τη διάρκεια κηδείας
Η Χαμάς δημοσιοποίησε ανακοίνωση χθες βράδυ προσάπτοντας την «άμεση ευθύνη» για «τη δολοφονία» των μελών της στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής
Τρεις άνδρες της Χαμάς σκοτώθηκαν χθες Κυριακή από πυρά κατά τη διάρκεια κηδείας μέλους του ισλαμιστικού κινήματος σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της παλαιστινιακής παράταξης, κατηγορώντας για την ενέργεια την αντίπαλη Φάταχ.
Οι σχέσεις της Χαμάς και της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με έδρα τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, είναι εξαιρετικά τεταμένες από το 2007, όταν οι ισλαμιστές κατέλαβαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις.
«Μέλη της Φάταχ πυροβόλησαν εναντίον της νεκρικής οχηματοπομπής» παλαιστίνιου πρόσφυγα που σκοτώθηκε εξαιτίας έκρηξης την Παρασκευή στον ίδιο καταυλισμό προσφύγων, τον Μπουρτζ αλ Σεμάλι, είπε ο Ραάφατ αλ Μούρα, ο αξιωματούχος της Χαμάς, κάνοντας επίσης λόγο για έξι τραυματίες.
Ο Ταλάλ αλ Άμπεντ Κάσεμ, αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας του καταυλισμού, που πρόσκεινται στη Φάταχ, είπε από την πλευρά του πως ο άνδρας που άνοιξε πυρ «δεν ήταν μέλος του κινήματος Φάταχ ούτε των δυνάμεων ασφαλείας», δηλώνοντας διατεθειμένος να δεχθεί να διενεργηθεί «έρευνα», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το ANI.
Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε χθες βράδυ πως οι δυνάμεις ασφαλείας του παλαιστινιακού καταυλισμού προσφύγων αλ Μπας τού παρέδωσαν τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στον Μπουρτζ αλ Σεμάλι και ότι έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα, διευκρινίζοντας πως ο ύποπτος είναι Παλαιστίνιος. Οι καταυλισμοί αλ Μπας και Μπουρτζ αλ Σεμάλι βρίσκονται και οι δύο στην περιοχή της Τύρου.
Από την πλευρά της η Χαμάς δημοσιοποίησε ανακοίνωση χθες βράδυ προσάπτοντας την «άμεση ευθύνη» για «τη δολοφονία» των μελών της στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, καλώντας τις, όπως και τη Φάταχ, να αναλάβουν «την πλήρη ευθύνη αυτού του εγκλήματος».
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά από τη Βηρυτό ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον Λίβανο, ο Άσραφ Νταμπούρ, απέρριψε τις κατηγορίες της Χαμάς. «Πρόκειται για ενέργεια αυτή που καταδικάζουμε (…). Επικοινωνήσαμε με ηγέτες της Χαμάς και απαιτήσαμε να αναμείνουν τα αποτελέσματα της έρευνας» που θα διενεργηθεί από «επιτροπή» υπό συγκρότηση, είπε.
Ήδη πριν από τους πυροβολισμούς είχαν αναπτυχθεί οπλισμένα στοιχεία τόσο της Φάταχ όσο και της Χαμάς, των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών παρατάξεων, στον τομέα όπου επρόκειτο να γίνει η κηδεία χθες Κυριακή, ανέφερε κάτοικος του καταυλισμού. Πενθούντες φώναζαν στους δρόμους συνθήματα υπέρ της Χαμάς.
Άλλος κάτοικος του Μπουρτζ αλ Σεμάλι είπε πως είχε αρχίσει «καβγάς με την άφιξη της νεκρικής αυτοκινητοπομπής στο νεκροταφείο του καταυλισμού, όταν ξαφνικά κάποιος άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση του πλήθους».
«Μετά απ’ αυτό δεν ξέρω ποιος πυροβολούσε ποιον», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε πυρά από όλες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Παλιά έχθρα
Άλλος κάτοικος του καταυλισμού αφηγήθηκε πως «όταν άρχισαν τα πυρά, η νεκρική πομπή έφυγε (…) και ο κόσμος τράπηκε σε φυγή». Έκτοτε η ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη και η Φάταχ έχει θέσεις τις δυνάμεις της σε συναγερμό, πρόσθεσε.
Το βράδυ της Παρασκευής, στον καταυλισμό σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με έναν νεκρό.
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως οφειλόταν σε «βραχυκύκλωμα σε αποθήκη που περιείχε φιάλες αερίου και φιάλες οξυγόνου προοριζόμενες για ασθενείς με τον νέο κορονοϊό», ενώ αντίθετα πηγή προσκείμενη στον στρατό του Λιβάνου είπε πως η έκρηξη έγινε σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών του ένοπλου βραχίονα της ισλαμιστικής παράταξης.
Η έκρηξη είχε έναν νεκρό, τον Χάμζα Σαχίν, ανέφερε η Χαμάς προχθές Σάββατο, προσθέτοντας πως το μέλος της αυτό εκτελούσε «αποστολή», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, κι ότι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη.
Ο Λίβανος φιλοξενεί τουλάχιστον 192.000 παλαιστίνιους πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους σε 12 καταυλισμούς στην επικράτειά του, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανάγονται στο 2020.
Ζουν μέσα στην ανέχεια στους καταυλισμούς, όπου οι υποδομές είναι διαλυμένες.
Δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από πολλά χρόνια, ο στρατός του Λιβάνου δεν εισέρχεται στους καταυλισμούς αυτούς, όπου την ασφάλεια εγγυώνται οι παλαιστινιακές παρατάξεις.
Οι παρατάξεις αυτές φέρουν όπλα μέσα στους καταυλισμούς, όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταγραφεί επιθέσεις, δολοφονίες και εχθροπραξίες ανάμεσα στις αντίπαλες οργανώσεις.
Η παρουσία ένοπλων Παλαιστίνιων στον Λίβανο είναι διαρκής από τη δεκαετία του 1970, όταν αντάρτες άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ από την επικράτεια της χώρας, προτού ξεσπάσει ο λιβανέζικος εμφύλιος πόλεμος το 1975.
Το 1982, έπειτα από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, 11.000 παλαιστίνιοι μαχητές εγκατέλειψαν τη χώρα.
Φάταχ και Χαμάς παραμένουν στα μαχαίρια αφότου το ισλαμιστικό κίνημα κέρδισε τις τελευταίες παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006 και κατόπιν έδιωξε τους μαχητές της παράταξης του Μαχμούντ Αμπάς την ακόλουθη χρονιά.