Η Ρωσία θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα προ του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν κλαπεί από τις ναζιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τα Εβραϊκά Νέα ‘Hamodia’.

«Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι!» ανέφερε το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα (KISE) σε ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της είδησης από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι την περασμένη Τετάρτη.

Τα περισσότερα από τα λεηλατημένα αρχεία ελήφθησαν από τους Ναζί τον Ιούλιο του 1942 από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία κάποτε είχε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα. 

Οι ναζιστικές δυνάμεις λεηλάτησαν αρχεία, βιβλία και θρησκευτικά αντικείμενα από 30 σούλους, βιβλιοθήκες και κοινοτικά ιδρύματα της πόλης. 

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τα αρχεία όταν κατέλαβε το Βερολίνο τον Μάιο του 1945 και μετέφερε τα υλικά στη Μόσχα, όπου φυλάσσονταν μέχρι τώρα.

«Για τον Έλληνα Εβραίο, αυτά τα αρχεία φέρνουν φως στην ιστορική του πορεία – ιερά κειμήλια του φωτός της ζωής και του σκοταδιού της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος», ανακοίνωσε το KISE.

 «Η αποκατάστασή τους θα σήμαινε δικαιοσύνη και θα μετέδιδε γνώση για ένα μέρος του ελληνικού λαού που συνέβαλε στην πρόοδο της χώρας και δεν υπάρχει πλέον – αυτό των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που απελάθηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσεφ Αμρανί δήλωσε: «Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών, στην Ελλάδα και πέραν αυτής, σχετικά με την πλούσια εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα, την τεράστια συνεισφορά της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και την καταστροφή του Ολοκαυτώματος».

Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι «η επιστροφή των αρχείων – και η δέσμευση και η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να χτίσουν ένα μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη – αντιπροσωπεύουν τη νίκη του πνεύματος και της ανθρωπότητας επί της βαρβαρότητας και των φρικαλεοτήτων εκείνης της τρομερής περιόδου στη ζωή μας και την ιστορία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ