Το ρωσικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε το σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας που προτείνει η Μόσχα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την Τετάρτη, στη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, παρουσιάστηκαν δύο έγγραφα – μια συνθήκη και μια συμφωνία που περιλαμβάνουν τις ρωσικές απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας – τα παραδόθηκαν στους Αμερικανούς.

Η Μόσχα σημείωσε την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Επιμένοντας στην ανάπτυξη εγγυήσεων ασφαλείας, η Ρωσία υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για νομικές εγγυήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός νέου γύρου διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία αποκλείει την οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά και μάλιστα ζητά να μη αναπτυχθούν επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα σε χώρες που κάποτε ανήκαν στον Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τώρα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (δηλαδή Πολωνία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σκόπια).

Η Μόσχα ζητά μάλιστα την παύση κάθε δραστηριότητας των Αμερικανών στην Rimland (τον προστατευτικό «δακτύλιο» της Ευρσίας).

Εν ολίγοις ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν κάθε επιθετική ενέργεια ενάντια στη Ρωσία αποδεχόμενες έναν πολυπολικό πλέον κόσμο, στον οποίο οι ΗΠΑ δε θα έχουν πια την πρωτοκαθεδρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε προηγουμένως ότι αναμένουν από τη συμμαχία να αντιδράσει στα αιτήματα που τέθηκαν, διαφορετικά θα μπορούσε να προκύψει νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Τα σχέδια συμφωνιών που δημοσιεύθηκαν σήμερα και αποκάλυψε το defencenet.ru περιέχουν τις ακόλουθες απαιτήσεις για το πρώτο έγγραφο:

Αποκλείει την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία

Να μην αναπτύξουν πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα εκτός των χωρών στις οποίες βρίσκονταν ήδη ΝΑΤΟϊκή παρουσία τον Μάιο του 1997 (πριν από την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στη συμμαχία) – εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις με τη συγκατάθεση της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ

Να εγκαταλείψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Υπερκαυκασία, και την Κεντρική Ασία.

Μην αναπτύσσετε πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν το έδαφος της άλλης πλευράς

Να μη διεξάγουν ασκήσεις και άλλες ενέργειες με περισσότερες από μια ταξιαρχία στη συμφωνημένη συνοριακή ζώνη και να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις

Επιβεβαιώστε ότι τα μέρη δε θεωρούν το ένα το άλλο ως αντίπαλους, παγιώστε τη συμφωνία για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών και να απόσχουν από τη χρήση βίας

Δεσμευτείτε να μη δημιουργήσετε συνθήκες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απειλή από το άλλο μέρος

Δημιουργήστε ανοιχτές γραμμές για επαφές έκτακτης ανάγκης.

Οι κύριες διατάξεις του δεύτερου εγγράφου:

Να μην αναπτύξει όπλα και δυνάμεις σε περιοχές όπου θα γίνει αντιληπτό από την άλλη πλευρά ως απειλή για την εθνική ασφάλεια

Να αποφεύγουν να πετούν πυρηνικά και μη πυρηνικά βαριά βομβαρδιστικά έξω από τον δικό τους εναέριο χώρο, από όπου μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος της άλλης πλευράς

Να απέχουν από την παρουσία πολεμικών πλοίων σε περιοχές εκτός των εθνικών υδάτων, από όπου μπορούν να εμπλακούν σε στόχους στο έδαφος της άλλης πλευράς

Να μην αναπτύσσουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στο εξωτερικό και σε περιοχές από όπου μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος της άλλης πλευράς

Να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο εξωτερικό και να επιστρέψουν εκείνα που έχουν ήδη αναπτυχθεί, καθώς και να εξαλείψουν την υποδομή για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός της επικράτειάς τους

Να μην διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με την ανάπτυξη σεναρίων για τη χρήση πυρηνικών όπλων και να μην προετοιμάζουν στρατιωτικά μη πυρηνικές χώρες για χρήση πυρηνικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμευτούν να αποκλείσουν περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και να αρνηθούν να δεχθούν μετασοβιετικές χώρες στη συμμαχία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν υποχρεώσεις να μην δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις σε μετασοβιετικές χώρες, να μην χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους υποδομή και να μην αναπτύσσουν στρατιωτική συνεργασία μαζί τους.

Το έγγραφο τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία παραλαβής της γραπτής επιβεβαίωσης ότι τα μέρη έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες. 

Το έγγραφο συντάχθηκε στα ρωσικά και τα αγγλικά, και τα δύο κείμενα είναι εξίσου έγκυρα, αναφέρει το RIA Novosti.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προηγουμένως την ανάγκη άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σαφών διεθνών νομικών συμφωνιών που αποκλείουν κάθε περαιτέρω προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη όπλων που απειλούν τη Ρωσία σε γειτονικά κράτη, κυρίως στην Ουκρανία.

Η Μόσχα τονίζει την απαίτηση να αποκηρυχτεί επίσημα την απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωση των ηγετών όλων των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας άλλων.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν φτάσει σε «επικίνδυνη γραμμή»:

«Σε συνθήκες που οι σχέσεις μας έχουν φτάσει σε επικίνδυνη κρίσιμη γραμμή λόγω υπαιτιότητας της Ουάσιγκτον, είναι επείγον να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθεί ο βαθμός αντιπαράθεσης».

Eκτίμησή μας είναι πως οι απαιτήσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές, εκτός ίσως από κάποιες που αφορούν την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ