Στο Μάλι, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, οι Γάλλοι Στρατιώτες παρέδωσαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης σε Μαλινέζους Αξιωματικούς κοντά στην πόλη Τιμπουκτού.

Η παράδοση ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν τον Ιούνιο για την σημαντική αποχώρηση των Γάλλων Στρατιωτών από την περιοχή.

Το Παρίσι είχε αναπτύξει περίπου 5100 Στρατιώτες σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, μεταξύ των άλλων και το Μάλι, προς υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων και των δυνάμεων τους για να αντιμετωπίσουν την διαρκώς αυξανόμενη ισλαμιστική εξέγερση που άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

Αφού όμως αποχώρησαν από τις βάσεις Κιντάλ και Τέσσαλ στο βόρειο Μάλι, οι Γάλλοι Στρατιώτες αποχώρησαν και από το Τιμπουκτού, την τελευταία από τις τρείς βάσεις τους στον μακρινό βορρά της χώρας.

Από το επόμενο έτος η ανάπτυξη της Γαλλίας στην Σαχέλ πρόκειται να μειωθεί περίπου στους 3000 Στρατιώτες.

«Εκπαιδεύουμε τις Μαλινεζικές δυνάμεις, πριν παραλάβουν την δικαιοδοσία από εμάς, στην διατήρηση των εδαφών τους και στην καθοδήγηση της αεροπορικής υποστήριξης», είπε στο AFP ο διοικητής που είχε το γενικό πρόσταγμα για την αποχώρηση στο Τιμπουκτού αναφέροντας μόνο τον βαθμό του και το όνομα του, Φλόριαν.
Όλα τα υλικά και μέσα αποστάλθηκαν οδικώς νοτίως στην γαλλική βάση στο Γκάο.

Πριν από λίγες ημέρες Γάλλοι Λεγεωνάριοι και Μαλινέζοι Στρατιώτες είχαν απελευθερώσει την βόρεια πόλη της ερήμου, μετά από οχτώ μήνες κατοχής από τους ισλαμιστές.

Για πολλούς Μαλινέζους η αποχώρηση των Γάλλων είναι μια μεγάλη απογοήτευση.

«Στα οχτώ χρόνια στο Μάλι, ο γαλλικός Στρατός δεν έκανε τίποτα. Αυτό πρέπει να ειπωθεί. Θα έλεγα ότι ήταν μια δεκαετία απωλειών για το Μαλινεζικό Έθνος.

Μια δεκαετία τελείως χαμένη. Όταν ήρθε ο γαλλικός Στρατός, είδες τον ενθουσιασμό και την υποδοχή των Μαλινέζων σε όλο το Μπαμάκο, στο Τιμπουκτού, παντού. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν ο γαλλικός Στρατός αποφασίσει να αποχωρήσει η να αναδιοργανωθεί ή τουλάχιστον να φύγει από το σημείο Α στο σημείο Β, ο πληθυσμός θα βγει έξω ακόμα και για να τον συγχαρεί, αλλά το είδατε αυτό; Όχι, είμαστε απογοητευμένοι», παραδέχθηκε ο ντόπιος επιχειρηματίας Κιμπίλι Ντέμπα Ντέμπελε.

Ο Άλεξ Δούμπια, ένας κάτοικος του Μπαμάκο πρόσθεσε «όταν η Γαλλία λέει ότι οργανώνει την βάση της για να μεταβεί στην άλλη πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι αυτά είναι πράγματα για να μπορέσει να επανακτήσει την κυριαρχία στο Μάλι. Αυτό είναι λάθος. Ο (επικεφαλής της χούντας) Ασίμι (Γκοϊτά) δεν πρόκειται να το αφήσει αυτό να συμβεί και επίσης και ο λαός του Μάλι δεν πρόκειται να το αφήσει να συμβεί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιθέσεις ανταρτών σε πολίτες στο Τιμπουκτού και τις γύρω περιοχές βρίσκονται στο χαμηλότερο από το 2015.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ