Σταμάτησε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe
Στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου αγωγών Gascade.
Μάλιστα το αέριο ανακατευθύνεται και πηγαίνει στην Πολωνία.
Οι ροές μέσω του αγωγού, μιας σημαντικής οδού για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, σταμάτησαν μετά από πτώση της ροής το Σάββατο που ήδη είχε προκαλέσει αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Gazprom, που κατέχει το μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, δεν έχει κλείσει χωρητικότητα για εξαγωγές μέσω του αγωγού Yamal για την Τρίτη.
H Γερμανία λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από τους αγωγούς Nord Stream I και Υamal Europe. Ο πρώτος της παραδίδει απευθείας το αέριο και καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της.
Η προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ φιλοδοξούσε να καλύψει και τις υπόλοιπες ενεργειακές απαιτήσεις με τον ήδη κατασκευασμένο αλλά όχι ακόμα πιστοποιημένο, Nord Stream II.
Πολλοί υποψιάζονται ότι πρόκειται για κάποιο «καψόνι» στην νέα αμερικανόστροφη κυβέρηση Σολτς, η οποία αναζητά συνεχώς προσχήματα για να μην πιστοποιηθεί ο αγωγός Nord Stream II παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη «καίγεται» για επιπλέον ποσότητες αερίου.
Σημειώνεται ότι ούτε στο διπλωματικό επίπεδο πάνε καλά τα πράγματα μεταξύ Μόσχας και της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών ως απάντηση σε παρόμοια κίνηση του Βερολίνου.
Τη Δευτέρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη Gesa Andreas von Gayr μετά την απόφαση να απομακρυνθούν οι υπάλληλοι της ρωσικής διπλωματικής αποστολής από τη χώρα και του διαμαρτυρήθηκε επισήμως.
«Ο πρεσβευτής της ΟΔΓ ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του persona non grata για δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της Γερμανικής Πρεσβείας στη Ρωσία ως συμμετρική απάντηση στην προαναφερθείσα εχθρική απόφαση της κυβέρνησης της ΟΔΓ», σχολιάζει το υπουργείο στο RIA Novosti.
Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται με αναλογικό τρόπο σε οποιεσδήποτε πιθανές συγκρουσιακές ενέργειες από το Βερολίνο» που θα στρέφονται εναντίον της στο μέλλον.
Επιπλέον, οι διπλωμάτες, σε συνομιλία με τον von Gaire, τόνισαν ότι η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά ως «αβάσιμες και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα τις κατηγορίες» για εμπλοκή στη δολοφονία του Γεωργιανού υπηκόου Zelimkhan Khangoshvili, αποκαλώντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου «σαφή πολιτική εντολή».
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι οι ενέργειες της Μόσχας θα περιπλέξουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτό το βήμα δεν ήταν απροσδόκητο, αλλά, από την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο », προφανώς θεωρώντας πως μόνο το Βερολίνο μπορεί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε τον Ρώσο Vadim Sokolov (Krasikov) ένοχο για τη δολοφονία Khangoshvili και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η αποδεικτική βάση ήταν ανεπαρκής, αλλά η απόφαση επί της προσφυγής δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Μετά από αυτό, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Νετσάεφ και ανακοίνωσε την απέλαση δύο διπλωματών, δήλωσε η επικεφαλής του γερμανικού ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ.
Την απόφαση αυτή υποστήριξε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Η Μόσχα δεν συμφώνησε με αυτό και υποσχέθηκε να λάβει αντίποινα.
Τον Αύγουστο του 2019, ο 40χρονος Khangoshvili πυροβολήθηκε στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου.
Ο ύποπτος ήταν ο Vadim Sokolov – σύμφωνα με τη γερμανική έρευνα, το πραγματικό του όνομα είναι Krasikov.
Ο Ρώσος φέρεται να είχε καθήκον να εκκαθαρίσει τον Γεωργιανό πολίτη που ζούσε στη Γερμανία από το 2016 ως πρόσφυγας. Εικάζεται ότι ο κατηγορούμενος βρήκε τον Khangoshvili με ποδήλατο και τον πυροβόλησε με πιστόλι Glock 26 με σιγαστήρα.
Πέθανε επί τόπου. Οι ακροάσεις για αυτή την υπόθεση ξεκίνησαν στο Βερολίνο το 2020.
Σύμφωνα με πηγές του RIA Novosti στις ρωσικές δομές εξουσίας, ο Khangoshvili συμμετείχε ενεργά στο τρομοκρατικό δίκτυο στον Βόρειο Καύκασο και ήταν μέλος των ομάδων των Shamil Basayev, Khattab και άλλων Τσετσένων πολέμαρχων.
Συμμετείχε στην προετοιμασία της επίθεσης σε σχολείο στο Μπεσλάν, στη βομβιστική επίθεση σε τρένο στο μετρό της Μόσχας το 2004 και σε άλλες επιθέσεις που σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους.
Στη Ρωσία, ερεύνησαν την ανάμειξη του Khangoshvili στην τρομοκρατία, αλλά μετά το θάνατό του, οι ποινικές υποθέσεις έκλεισαν, είπε το πρακτορείο στο Ηνωμένο Βασίλειο