Δεν απομένουν παρά «μερικές εβδομάδες» για να σωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν η Τεχεράνη συνεχίσει να αναπτύσσει τις πυρηνικές της δυνατότητες με τους τρέχοντες ρυθμούς, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρομπ Μάλεϊ, κάνοντας λόγο για μια «κρίση» σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που ξεκίνησαν εκ νέου τον Νοέμβριο έπειτα από πέντε μήνες διακοπής, όμως έχουν ανασταλεί εκ νέου. Ερωτηθείς από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάλεϊ δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επαναληφθούν «σχετικά σύντομα».

Εδώ και πολλές εβδομάδες η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι σύντομα θα είναι αργά για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που σύναψε η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με το Ιράν με στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το υπόβαθρο και η πορεία των διαπραγματεύσεων

Οι Δυτικοί κατηγορούν την Τεχεράνη ότι εξακολουθεί να προωθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα καθυστερεί τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη. Όμως οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν δίνουν τελεσίγραφο στο Ιράν. «Δεν θα δώσω μια καταληκτική ημερομηνία», επανέλαβε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι το περιθώριο γίνεται «πολύ, πολύ, πολύ στενό».

«Σε μια δεδομένη στιγμή, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το ΚΟΣΔ έχει τελειώσει και θα πρέπει να διαπραγματευθούμε μια εντελώς διαφορετική συμφωνία, περνώντας μια περίοδο κρίσης και κλιμάκωσης», σημείωσε ο Μάλεϊ.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN πότε θα έρθει αυτή η στιγμή, απάντησε: «Αν σταματήσουν τις πυρηνικές τους δραστηριότητες, θα έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο. Αν συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό, δεν θα έχουμε παρά μερικές εβδομάδες, πραγματικά όχι περισσότερο, προκειμένου να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να αναβιώσουμε» το ΚΟΣΔ. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει «ενεργητικά» «εναλλακτικές» και άλλες «επιλογές» σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018 από τη διεθνή συμφωνία επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις του.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει έτοιμος να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία, αν η Τεχεράνη αρχίσει να τηρεί και πάλι τις δεσμεύσεις της, αλλά οι συνομιλίες προσκρούουν στο εύρος των κυρώσεων που θα πρέπει να άρει η Ουάσινγκτον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ