Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. 

Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Στην αρχή της συνομιλίας, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Γερμανό ομόλογό του για την έναρξη της θητείας του ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Πούτιν και ο Σολτς επιβεβαίωσαν την εστίασή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών δεσμών μεταξύ των χωρών. 

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συνομιλίας ήταν το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας στο οποίο επιμένει η Ρωσία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για τις ρωσικές προτάσεις για μακροπρόθεσμες, νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας, αποκλείοντας κάθε περαιτέρω προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς και για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κρούσης σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία », αναφέρει το μήνυμα.

Σημειώνεται ότι η ρωσική και η γερμανική πλευρά στοχεύουν στην περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων στα θέματα της διεθνούς και διμερούς ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς έθεσε το θέμα της διευθέτησης της εμφύλιας σύγκρουσης στο Donbass.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση των πραγμάτων σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας, ειδικότερα, ότι το Κίεβο εξακολουθεί να αποφεύγει πεισματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 – κάτι που, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την πιθανή διεξαγωγή μιας νέας Συνόδου Κορυφής», – αναφέρει το μήνυμα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν στις 7 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η περαιτέρω προώθηση της συμμαχίας προς τα ανατολικά και η ανάπτυξη επιθετικών όπλων στην Ουκρανία θα είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Στις 17 Δεκεμβρίου, στον επίσημο ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύθηκαν προσχέδια συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Τα έγγραφα αποκλείουν επίσης την είσοδο στο ΝΑΤΟ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και προβλέπουν την εγκατάλειψη κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία.

Στις 16 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ και της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, δύο έγγραφα – μια συνθήκη και μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών ιδεών για εγγυήσεις ασφαλείας – παραδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ