Η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο του πρώην ομιλητή του George W. Bush Jr, William McGurn, ο οποίος μοιράστηκε τις ιδέες του για το πώς να κάνει τη Ρωσία «να πάρει στα σοβαρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν».

Ο συγγραφέας του άρθρου είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές της Ουάσιγκτον πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για την πυρηνική συμφωνία , κάτι που θα αναγκάσει τη Ρωσία και την Κίνα «να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά τον Τζο Μπάιντεν», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Ο Μπάιντεν δεν έχει μόνο μια εξαιρετική ευκαιρία να αποτρέψει την εμφάνιση πυρηνικής βόμβας στην Τεχεράνη, αλλά και να κάνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να σκεφτούν δύο φορές πριν αναλάβουν δράση στη διεθνή σκηνή», είπε ο ΜακΓκουρν.

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι επί του παρόντος η πολιτική του Λευκού Οίκου δεν είναι σε θέση να αναγκάσει τη Ρωσία και την Κίνα να αλλάξουν την πορεία της εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που δείχνει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει εξουσία μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών. 

Ο William McGearn προσφέρει πρακτικές λύσεις για την αλλαγή του status quo. Πιστεύει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει με πρόσθετο εξοπλισμό του Ισραήλ, που θα του επέτρεπε να επιτεθεί σε στρατηγικά σμηεία στο Ιράν, για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Στο άρθρο του, ο McGurn συγκρίνει τον Μπάιντεν με τον Ρίγκαν , ο οποίος είχε επίσης την εικόνα ενός μαλακού πολιτικού στην αρχή της πρώτης θητείας του ως προέδρου. Ωστόσο, μετά την απόλυση 11.300 συμμετεχόντων στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το 1981, αντιμετωπίστηκε διαφορετικά.

Ο συγγραφέας του άρθρου τονίζει ότι ο Ρέιγκαν χρησιμοποίησε την πολιτική πίεσης στην ΕΣΣΔ , υπενθυμίζοντας την προμήθεια όπλων στο Αφγανιστάν και την εισαγωγή στρατευμάτων στη Γρενάδα.

Ο McGurn είναι πεπεισμένος ότι ο Μπάιντεν πρέπει να μάθει αυτή τη «στρατηγική σύγκρουσης».

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με το κέντρο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε απάντηση, ο Πούτιν τόνισε ότι αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ