Οι Αμερικανοί «φωτογραφίζονται» από τους Ρώσους ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει γενικό χάος στο Καζακστάν με σκοπό να το αποσπάσουν από την ρωσική επιρροή και να βάλουν «χέρι» στα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Σε περίπτωση ριζικής αλλαγής της πολιτικής στο Καζακστάν, οι στρατηγικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας ενδέχεται να πέσουν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. 

Τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα, όπως τα πυραυλικά συστήματα Avangard, ενδέχεται να βρεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βάσεις για τους στρατηγικούς υπερηχητικούς πυραύλους “Avangard” βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

Μια αλλαγή στην πορεία της πολιτικής του Καζακστάν θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Τα γεγονότα στο γειτονικό Καζακστάν προκαλούν φόβο για μια τέτοια εξέλιξη της κατάστασης: Οι διαδηλώσεις στη χώρα εντείνονται, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι συμφέροντα της Δύσης προκαλούν αυτές τις καταστάσεις.

Παρόμοιες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Έτσι, στο Καζακστάν, παρά την εκπλήρωση των αιτημάτων των διαδηλωτών, η κλιμάκωση συνεχίστηκε σαν κάποιο αόρατο «χέρι» να τις αναζωπυρώνει όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Εάν ο Τοκάγιεφ στραφεί στη Μόσχα για βοήθεια, θα πρέπει να υποτεθεί ότι θα δοθεί. Τα κοινά ρωσο-καζακικά σύνορα είναι 7 χιλιάδες χιλιόμετρα, κάτι που μπορεί να γίνει πρόβλημα για τη Ρωσία με την προσέγγιση του Καζακστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιο ανεπιθύμητο σενάριο και ένα πλήγμα για την άμυνα της Ρωσίας θα ήταν η ικανότητα του ΝΑΤΟ να ελέγχει την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. 

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ICBM “Sarmat” θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

«Η Ρωσία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με το Καζακστάν – περίπου 7 χιλιάδες χιλιόμετρα μπορεί να αποδειχθούν σοβαρό πρόβλημα εάν η Δημοκρατία του Καζακστάν αλλάξει την πολιτική της σε αντιρωσική. 

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Τοκάγιεφ να αντιμετωπίσει την κατάσταση, γιατί διαφορετικά ολόκληρος ο νότος της Ρωσίας θα είναι ευάλωτος» , αναφέρει Ρώσος αναλυτής.

Φυσικά αν οι Αμερικανοί φτάσουν σε απόσταση «βολής» από την Μόσχα και διαθέτουν ένα τόσο μεγάλο εύρος όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθε είδους «μαύρη επιχείρηση», θα είναι σε θέση μελλοντικά να προκαλούν χαοτικές διαδηλώσεις ακόμα και εντός της Ρωσίας.

Το ζήτημα του Καζακστάν είναι πολύ σοβαρό και η εξέλιξή του μπορεί να προκαλέσει άσχημες εξελίξεις για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν παραιτήθηκε εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων που κατέκλυσαν τη χώρα. 

Ο Πρόεδρος Kassym-Zhomart Tokayev υπέγραψε το διάταγμα για την παραίτησή της το πρωί της Τετάρτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει μια κατάσταση διαμαρτυρίας». 

Εν τω μεταξύ, αναφορές για νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έρχονται από το Αλμάτι.

«Σύμφωνα με το άρθρο 70 του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Καζακστάν, αποφασίζω: να αποδεχτώ την παραίτηση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν», αναφέρει το BBC στο διάταγμα του Τοκάγιεφ. 

Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ανατέθηκαν προσωρινά στον Αλίχαν Σμαΐλοφ, πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της απερχόμενης κυβέρνησης.

Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε επίσης στο Καζακστάν. Ήταν ο πρώην βοηθός του προέδρου Yerlan Karin, ο οποίος αντικατέστησε τον Krymbek Kusherbayev σε αυτή τη θέση. 

Ο Αναπληρωτής Επιτελάρχης της Προεδρικής Διοίκησης Μουράτ Νουρτλέου έγινε Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας.

Μετά από συνάντηση την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ έδωσε οδηγίες για την καθιέρωση κρατικής ρύθμισης των τιμών στη χώρα για κοινωνικά σημαντικά αγαθά, καθώς και για τη βενζίνη και το ντίζελ. 

Επιπλέον, πρότεινε μορατόριουμ για την αύξηση των τιμολογίων κοινής ωφέλειας για τον πληθυσμό για περίοδο 180 ημερών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομία ξεκίνησαν ξανά στο κέντρο του Αλμάτι το πρωί της Τετάρτης, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση του τμήματος δημόσιας υγείας του Αλμάτι, 190 άτομα απευθύνθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα της πόλης για βοήθεια, τα οποία τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών είναι 137 αστυνομικοί και 53 πολίτες.

Οι διαδηλώσεις επίσης δεν σταματούν σε άλλες περιοχές του Καζακστάν. 

Το Interfax αναφέρει, επικαλούμενο στοιχεία από την πύλη Orda.kz, ότι στο Ακτόμπε, στο δυτικό Καζακστάν, περίπου χίλιοι διαδηλωτές στέκονται κοντά στην περιφερειακή διοίκηση, οι οποίοι καίνε φωτιές για να ζεσταθούν.

Το κανάλι Orda.kz αναφέρει επίσης διαδηλώσεις σε Zhanaozen, Semipalatinsk και Aktau.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Καζακστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι και την περιοχή Μανγκιστάου, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Την Τετάρτη, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Αλμάτι. Για την ώρα έκτακτης ανάγκης, η είσοδος στην περιοχή του Αλμάτι, καθώς και η έξοδος από αυτήν, είναι περιορισμένη. Απαγορεύονται οι ειρηνικές συγκεντρώσεις, οι απεργίες και οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα τέθηκε μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Το προεδρικό διάταγμα, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, προβλέπει επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, την απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας ανθρώπων και οχημάτων.

Νωρίτερα, ο Τοκάγιεφ ηχογράφησε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο προέτρεπε τους διαδηλωτές να επιδείξουν σύνεση και να μην διαπράξουν παράνομες ενέργειες.

Σε αυτή την έκκληση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον γραμματέα Τύπου του Μπερίκ Ουάλι, ο Τοκάγιεφ επέμεινε ότι η εξουσία δεν θα πέσει λόγω των διαδηλώσεων και ότι το Καζακστάν δεν χρειάζεται σύγκρουση, αλλά αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάλογο. 

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμπατριώτες του να μην υποκύψουν σε προκλήσεις και υπενθύμισε ότι οι επιθέσεις σε κυβερνητικούς θεσμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι παράνομες.

Ο Τοκάγιεφ υποσχέθηκε επίσης στο Twitter ότι θα πραγματοποιήσει κυβερνητική συνεδρίαση για να συζητήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή στην περιοχή Mangystau του Καζακστάν λόγω της αύξησης των τιμών του υγροποιημένου αερίου έως την Τρίτη κάλυψαν σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυθόρμητες διαδηλώσεις εξελίσσονταν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ