Βούλγαρος πρόεδρος: «Κανείς δεν μας έθεσε θέμα ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην χώρα»
Προς το παρόν, κανείς δεν έχει θέσει θέμα ανάπτυξης στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, μετά τα Θεοφάνεια, στη Σόφια.
«Κανείς δεν ήθελε τίποτα από τη Βουλγαρία, επομένως οποιαδήποτε εικασία για αυτό το θέμα είναι περιττή», είπε ο πρόεδρος.
Ο αρχηγός του κράτους επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες στο έδαφος της χώρας, καθώς η παρούσα κατάσταση είναι τέτοια που δεν υπάρχει εξέλιξη και κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος ευελπιστεί ότι η κρίση θα επιλυθεί με διάλογο και διπλωματικά μέσα.
«Η επακόλουθη κλιμάκωση της έντασης θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία δεν θα γίνει με χρήση ή απειλή για χρήση βίας. Δεν θα γίνει με περισσότερα όπλα και περισσότερη στρατιωτική δύναμη, αλλά με διάλογο και περισσότερη διπλωματία», είπε ο Ράντεφ.
Τη θέση του Προέδρου επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ.
Επεσήμανε ότι η Βουλγαρία συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και αν ληφθεί απόφαση θα συζητηθεί στη χώρα μας. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση δεν απαιτεί σχολιασμό σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Γιάνεφ.
Πρόσθεσε ότι δεν συζήτησε το θέμα με τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά εξέφρασε την προσωπική του άποψη ως υπουργός Άμυνας.
Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία
«Η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της αδελφικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά εξαρτάται από την ατομική πρόοδο, εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από κάθε υποψήφια χώρα, είπε ο αρχηγός του κράτους απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η Βουλγαρία συνεχίζει να είναι ανοιχτή για διάλογο και πιστεύω ότι όλες οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι γείτονές μας για την εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας θα εκπληρωθούν προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι συνταγματικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, η αποκήρυξη της ρητορικής μίσους, η παύση των διαδικασιών αποβουλγαρισμού, η παραχάραξη και η καταστροφή της χιλιετούς πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς θα βοηθήσουν και θα επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ανοίξουμε την πόρτα στις ενταξιακές συνομιλίες», είπε ο πρόεδρος.