ECOWAS: Αποκόπτει οικονομικά και διπλωματικά το Μάλι
Τα κράτη της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με το Μάλι, να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το στρατιωτικό καθεστώς που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα το 2020 και να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας της «απαράδεκτης» απόφασής του οι εκλογές στη χώρα αυτή να μη διεξαχθούν παρά τον Δεκέμβριο του 2025, αντί του Φεβρουαρίου φέτος, ανακοινώθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σηματοδοτούν μείζονα σκλήρυνση της στάσης της Κοινότητας έναντι του Μπαμακό. Στην κοινή ανακοίνωσή της, η ECOWAS τονίζει πως το νέο χρονοδιάγραμμα της επανόδου στη συνταγματική τάξη είναι «εντελώς απαράδεκτο» και σημαίνει πως «απλούστατα η έκνομη στρατιωτική μεταβατική κυβέρνηση παίρνει όμηρο τον λαό του Μάλι».
Ο διεθνής οργανισμός πρόσθεσε πως αποφάσισε να επιβληθούν επιπρόσθετες κυρώσεις με άμεση ισχύ και συμπεριλαμβάνουν:
το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και των αεροπορικών συνδέσεων
την διακοπή όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες
το πάγωμα των πόρων του κράτους αυτού σε τράπεζες στη δικαιοδοσία των χωρών-μελών του
και την ανάκληση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ECOWAS από την Μπαμακό.
Ταυτόχρονα, η νομισματική ένωση της περιοχής (UEMOA) κάλεσε όλους τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς υπό την εποπτεία της να αναστείλουν άμεσα κάθε συνεργασία με τις αρχές του Μάλι, κόβοντας την πρόσβαση της στρατιωτικής χούντας στις αγορές της περιφέρειας.
Οι αντιδράσεις από το καθεστώς στο Μάλι
Η μεταβατική κυβέρνηση στην Μπαμακό εξέφρασε κατάπληξη για τις αποφάσεις αυτές. Σε αντίδραση, δεσμεύθηκε να κλείσει τα σύνορά της με τις χώρες-μέλη της ECOWAS με τις οποίες γειτονεύει, να ανακαλέσει τους πρεσβευτές και διεμήνυσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να επανεξετάσει τη συμμετοχή τους στους δύο περιφερειακούς οργανισμούς.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις παράνομες και αθέμιτες κυρώσεις», ανέφερε, διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα. Η μεταβατική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αναβολή των εκλογών επικαλούμενη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Ο Ασιμί Γκοϊτά, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, που ήταν ανάμεσα στους συνταγματάρχες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπουμπακάρ Ιμπραήμ Κεϊτά τον Αύγουστο του 2020, υποσχόταν ότι η μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση θα γινόταν σε 18 μήνες.
Αλλά ο ίδιος προχώρησε σε δεύτερο πραξικόπημα τον Μάιο του 2021, ανέτρεψε τον μεταβατικό αρχηγό του κράτους και ανέλαβε ο ίδιος ηγέτης τη χώρας.
Η εφαρμογή των κυρώσεων και των σκληρών μέτρων
Τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται μόνο αφού οριστεί αποδεκτό χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών και σημειωθεί πρόοδος ως προς την εφαρμογή του, τόνισε η ECOWAS στην ανακοίνωσή της.
Από το 2012, το Μάλι γνώρισε τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα, η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασταθής. Παρά την παρουσία ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας, που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές και εκπαιδευτικές αποστολές, η βία στο Μάλι κάθε άλλο παρά αποκλιμακώθηκε.
Την πρώην γαλλική αποικία περίπου είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων λυμαίνονται τζιχαντιστικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος.
Πρόσφατα, το Μπαμακό παραδέχθηκε ότι είναι παρόντες στη χώρα Ρώσοι στρατιωτικοί σε εκπαιδευτικό ρόλο, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν εντολή παρόμοια με αυτή της EUTM, την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες ερίζουν ότι οι αρχές του Μάλι προσέλαβαν μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.
Η ECOWAS εξέφρασε την «ανησυχία» της για την παρουσία «ανθρώπων ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Μάλι» και τον «δυνητικά αποσταθεροποιητικό αντίκτυπό της» στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, που κατ’ αυτή «συνδέεται στενά» με το αδιέξοδο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Κάλεσε εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη, την Αφρικανική Ένωση «και άλλους εταίρους» της να υποστηρίξουν τις κυρώσεις που επέβαλε.