Το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι ανάμεσα σε οκτώ χώρες οι οποίες απώλεσαν χθες Τετάρτη μέχρι νεοτέρας το δικαίωμα ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σε επιστολή του προς τη ΓΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε ότι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία για να ανακτήσει το δικαίωμα αυτό είναι 18,4 εκατ. δολάρια, ενώ για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά οικονομική κρίση είναι 39,8 εκατ. δολάρια. Το Σουδάν θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους περίπου 300.000 δολαρίων.

Η ΛΔ Κονγκό είναι επίσης ανάμεσα στα κράτη που έχασαν το δικαίωμα ψήφου. Δυνάμει των κανόνων που ισχύουν στον ΟΗΕ, το δικαίωμα αυτό χάνουν τα κράτη εκείνα οι οφειλές των οποίων είναι ίσες ή υψηλότερες από την ετήσια συμβολή τους στον προϋπολογισμό του για περίοδο δύο ετών.

Συνολικά, «11 κράτη-μέλη επί του παρόντος καθυστερούν την αποπληρωμή των συνεισφορών τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι υπόλοιπες χώρες που απώλεσαν το δικαίωμα ψήφου τους είναι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα νησιά Βανουάτου, η Γουινέα και η Παπούα Νέα Γουινέα. Την περασμένη χρονιά, το Ιράν είχε επίσης χάσει το δικαίωμα ψήφου εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών του. Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, επιχειρηματολογώντας πως αδυνατεί να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να καταβάλλει πλήρως το ποσό που οφείλει αλλά «δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των παράνομων αμερικανικών κυρώσεων, η χώρα μας δυσκολεύεται να εκτελέσει πληρωμές», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ