Η Σαουδική Αραβία αναμένει ότι ο ορυκτός της πλούτος θα ξεπεράσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το Βασίλειο σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες για την εξερεύνηση μετάλλων τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση του γεωλογικού της δυναμικού.

Ο Abdullah bin Muftar Al-Shamrani, Διευθύνων Σύμβουλος της Σαουδικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, είπε ότι αυτή η προηγούμενη εκτίμηση έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν οι τιμές των ορυκτών ήταν χαμηλότερες όπως αναφέρει το defencenet.ae.

«Τώρα είδαμε ότι η τιμή αυξάνεται, αναμένεται ότι η πρόβλεψη για […] τιμές θα αυξηθεί πραγματικά λόγω αυτής της ζήτησης αυτού του υλικού» , είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Arab News.

Ο στόχος είναι τώρα να τριπλασιαστούν σχεδόν οι δαπάνες εξερεύνησης ανά τετραγωνικό μέτρο σε 220 SR (58,7 $) μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Οι αυξημένες δαπάνες θα «επιταχύνουν τους στόχους του τομέα εξόρυξης» και θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη περισσότερων τοποθεσιών. Ο Al-Shamrani είπε ότι το Βασίλειο πηγαίνει «επιθετικό» στην εξερεύνηση.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των τοποθεσιών εξόρυξης στο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 5.500.

Υποστήριξη ενός πιο πράσινου μέλλοντος

Το Βασίλειο θέλει να είναι μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού για πρώτες ύλες που θα διατεθούν σε πολλά βιώσιμα προϊόντα για να υποστηρίξουν βιομηχανίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Είναι πλέον αποφασισμένη να αναπτύξει όλους αυτούς τους πόρους με τη βοήθεια διεθνών επενδυτών που θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα. Ο οργανισμός γνωστός ως SGS έχει αναπτύξει μια τεράστια βάση δεδομένων για το σκοπό αυτό.

Όταν ρωτήθηκε για τα βασικά ορυκτά που διέθετε η Σαουδική Αραβία, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε: «Μιλάμε για κοβάλτιο, λίθιο, τιτάνιο, σπάνιες γαίες – όλα αυτά θα κάνουν το μέλλον πιο βιώσιμο εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Το μέλλον μιλάει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το καλό [..] είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει αυτά τα ορυκτά». Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Άλλα στρατηγικά ορυκτά περιλαμβάνουν τον χαλκό, τον ψευδάργυρο και το πυρίτιο της Σαουδικής Αραβίας, το τελευταίο είναι ένα από τα πιο συγκεντρωμένα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ορυκτά που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπάρχουν σε αφθονία στο Βασίλειο.

«Όταν μιλάμε για ορυκτά στη Σαουδική Αραβία, μιλάμε για περίπου 48 ορυκτά. Μερικά από αυτά είναι πολύ κρίσιμα για τις παγκόσμιες ανάγκες» , είπε. Ορισμένα μέταλλα, όπως το φωσφορικό άλας — το οποίο χρησιμοποιείται για λιπάσματα — είναι σημαντικά για την εκπλήρωση στόχων όπως η επισιτιστική ασφάλεια.

Επιβεβαίωσε τις «πολύ καλές δυνατότητες» του Βασιλείου για συγκεκριμένα παραδοσιακά ορυκτά, όπως ο χρυσός και το ασήμι.

Ξαφνική αλλαγή

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο τομέας εξόρυξης φαινόταν να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα τα προηγούμενα χρόνια, ο Al-Shamrani απάντησε ότι οι δαπάνες εξερεύνησης την περασμένη δεκαετία δεν ήταν αρκετές για να επικεντρωθεί στις επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα.

«Όμως όταν το Vision 2030 έδειξε ότι ο τομέας εξόρυξης θα έπρεπε να είναι ο τρίτος πυλώνας της βιομηχανίας της χώρας, ένα καλό ποσό – περίπου 3,8 δισεκατομμύρια SR – εγχύθηκε στον τομέα της εξόρυξης». Στόχος αυτής της δαπάνης, είπε, ήταν να επενδύσουμε στον κλάδο για να ανακαλύψουμε ευκαιρίες σε όλη τη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ελπίζει ότι τρία σημεία θα συμφωνηθούν από τους συμμετέχοντες στο Future Minerals Forum της επόμενης εβδομάδας. Το πρώτο από αυτά είναι να υπολογιστεί η ζήτηση για ορυκτά τα επόμενα 10 έως 30 χρόνια.

Το δεύτερο είναι να δούμε πώς θα ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες. Το τρίτο είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο εκπαιδευμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει ένα μείγμα τοπικών και διεθνών επενδυτών σε ευκαιρίες εξόρυξης. Ο Al-Shamrani διαβεβαίωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι ο τομέας θα ακολουθήσει τις διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές ESG.

Είπε ότι τίθενται ορισμένοι όροι στον τομέα εξόρυξης, καθώς το Βασίλειο επιδιώκει τον στόχο του να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να γίνει ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2060.

«Κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας εξόρυξης», είπε ο Al-Shamrani.

FMF 2022

Το Ριάντ θα φιλοξενήσει αυτήν την εβδομάδα το πρώτο μελλοντικό του φόρουμ ορυκτών που θα προσελκύσει κορυφαίους παράγοντες του κλάδου και υπουργούς από πολλές χώρες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε κατά νου τρία πράγματα που ελπίζει ότι θα συμφωνηθούν από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ Μελλοντικών Ορυκτών.

Το πρώτο από αυτά είναι να ανακαλύψουμε τις ανάγκες των ορυκτών στα επόμενα 10 έως 30 χρόνια. Δεύτερον, θα πρέπει να επισημανθεί πώς θα ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες. Το τελευταίο πράγμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο εκπαιδευμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει ένα μείγμα τοπικών και διεθνών επενδυτών σε ευκαιρίες εξόρυξης. Ο Al-Shamrani διαβεβαίωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι ο τομέας θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές ESG.

Εξυπηρέτηση της κοινωνίας

«Είμαστε γεμάτοι από ορυκτά που θα εξυπηρετήσουν την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο και εντός της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Al-Shamrani.
Ένα πλεονέκτημα της εξορυκτικής βιομηχανίας είναι ότι δεν συγκεντρώνεται στις πόλεις και με περισσότερα έργα σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της μετανάστευσης από την επαρχία προς την πόλη σε ολόκληρο το Βασίλειο.
Ανέφερε παραδείγματα όπως ο Waad Al Shamal, ο Mahd Al Dahab (λίκνο του χρυσού) και ο Jabal Sayid. όλα ήταν σχεδόν άδεια πριν, αλλά αναπτύχθηκαν αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ