Ρωσία: Απειλεί με διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ αν υπάρξουν κυρώσεις κατά Πούτιν
Ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα «ξεπερνούσαν ένα όριο» και θα ισοδυναμούσαν με διακοπή των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ χαρακτήρισε «ανεπιτυχείς» τις μέχρι στιγμής συνομιλίες με το ΝΑΤΟ.
«Οι κυρώσεις εναντίον ενός ηγέτη κράτους είναι ένα μέτρο που ξεπερνά το όριο και θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων», τόνισε στη συνέχεια.
Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ παρουσίασαν χθες Τετάρτη ένα νέο νομοσχέδιο, που έχει τη στήριξη του Λευκού Οίκου και το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Πούτιν, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «δεν διευκολύνει τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής ατμόσφαιρας για τις συνομιλίες» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση αυτού του «εξαιρετικά αρνητικού», όπως το χαρακτήρισε η Μόσχα, νομοσχεδίου έγινε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση στη Βιέννη του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών αυτή την εβδομάδα.
Οι «ανεπιτυχείς» διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας
Τη Δευτέρα συναντήθηκαν στη Γενεύη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Ριαμπκόφ. Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά το οποίο οι δύο πλευρές παρατήρησαν τις βαθιές τους «διαφωνίες» για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ο Πεσκόφ σήμερα χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα συνομιλίες «ανεπιτυχείς», εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα.
«Ωστόσο θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση», πρόσθεσε , υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα «ποτέ δεν έχασε» και «δεν θα χάσει την πολιτική επιθυμία να συνεχίσει τον διάλογο». ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να το διαψεύδει και να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα ζητεί από τη Δύση να της δώσει μια σειρά εγγυήσεων για την ασφάλεια, περιλαμβανομένης μιας νομικά δεσμευτικής υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα απομακρύνει τα στρατεύματά της από την περιοχή.
Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αυτά τα αιτήματα, όμως Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να συνομιλήσουν με τη Ρωσία για τον έλεγχο των όπλων, την ανάπτυξη των πυραύλων και μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης.