Αμερικανός αναλυτής: «Αν γίνει πόλεμος με την Ρωσία θα χάσουμε εκτός αν επικρατήσει η Αεροπορία μας»
Οι ΗΠΑ στηρίζουν πολλά στα stealth μαχητικά
Ένας απόστρατος αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχολιάζοντας την ισχύ των ρωσικών δυνάμεων για το ενδεχόμενο μίας υποθετικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ είπε πως στο έδαφος η Μόσχα θα κερδίσει και η μόνη ελπίδα των ΗΠΑ είναι μία σχετική υπεροχή της αμερικανικής Αεροπορίας.
Πρόσφατα, το θέμα μιας υποθετικής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ήταν στις σελίδες των δυτικών ΜΜΕ όπως αναφέρει το defencenet.ru.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πιλότος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Scott Cooper σχολίασε την κατάσταση.
Στην ανάλυσή του, σημειώνονται ορισμένα πλεονεκτήματα της Ρωσίας.
Ο Κούπερ υπέβαλε έκεθση στο Ατλαντικό Συμβούλιο η οποία παρέχει συμβουλές στο Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που δεν αφήνουν καμία πιθανότητα νίκης, αλλά οι Αμερικανοί θα έχουν μία ευκαιρία στον αέρα.
Ο αμερικανικός Στρατός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί πιλότοι έχασαν περισσότερα από 3,3 χιλιάδες αεροσκάφη που ηττήθηκαν από τα ρωσικά (ΕΣΣΔ) αντιαεροπορικά πυροβόλα και τα συστήματα S-75.
«Το Πεντάγωνο έχει κάνει δουλειά για τα σφάλματα, βελτίωσε τις τακτικές και βελτίωσε την υλική υποστήριξη των στρατευμάτων.
Ένας εντελώς διαφορετικός στρατός πολέμησε στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991.
Στην εκστρατεία των 40 ημερών, χάσαμε μόνο 23 αεροσκάφη.
Από τότε, οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο. Η αεροπορία είναι το κύριο στρατιωτικό μας εργαλείο», αναφέρει ο ειδικός του RIA Novosti .
Αντιαεροπορική αντιπυραυλική άμυνα
Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο, ο ειδικός παραδέχεται ότι επί του παρόντος, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400 μπορούν να εγγυηθούν την εξουδετέρωση των μαχητικών του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται επίσης ότι τα ευρωπαϊκά μαχητικά F-16 του ΝΑΤΟ και Eurofighter Typhoon αποτελούν επίσης εύκολους στόχους για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει ότι η Ρωσία αναπτύσσει «ζώνες απαγόρευσης πρόσβασης» (Anti-Access / Area Denial), οι οποίες θα προστατεύονται αξιόπιστα τόσο από επίγειες όσο και από αεροπορικές επιθέσεις.
Προφανώς, έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή του Καλίνινγκραντ και την Κριμαία, καθώς και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο Κούπερ εκφράζει την ανησυχία ότι σε αυτούς τους τομείς οι ΗΠΑ θα υποστούν σίγουρα απώλειες.
Ο ειδικός πιστεύει ότι η κύρια ελπίδα του Πενταγώνου είναι τα μαχητικά stealth F-22 και F-35, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 και B-21 και το UAV RQ-170 Sentinel.
Ο Κούπερ είναι σίγουρος ότι είναι αυτά που μπορούν να σπάσουν την εναέρια άμυνα, και μετά τα επίγεια στρατεύματα θα μπορούν να προχωρήσουν.
Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται επί του παρόντος στον αναλυτή είναι ότι μια τέτοια τεχνική δεν είναι ακόμη επαρκής.
Για να εξασφαλιστεί η νίκη επί της Ρωσίας, πιστεύει ο Κούπερ, τέτοια αεροσκάφη θα πρέπει να προωθούνται όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι τα F-35 έχουν ζήτηση στην παγκόσμια αγορά όπλων, βρίσκονται σε υπηρεσία με Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και σύντομα θα εμφανιστούν σε Βέλγιο, Δανία και Πολωνία.
Ο ειδικός σημειώνει ότι το Πεντάγωνο προσπαθεί σταδιακά να «περικυκλώσει την Κίνα με αόρατα μαχητικά». Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδονησία εγκατέλειψε επίσης το ρωσικό Su-35.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κούπερ, το Πεντάγωνο κατανοεί ότι τα «αόρατα» μαχητικά δεν αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή για τα ρωσικά συστήματα S-300, S-400 και S-500. Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, «πιάνουν» και αεροσκάφη μικρού ίχνους.
Ήδη κατά τη διάρκεια των δοκιμών του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph, έγινε γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών stealth είναι περιορισμένη, αυτό ισχύει και για το F-35 .
Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να τακτοποιήσει τα πράγματα με τις ΗΠΑ λόγω της απομάκρυνσης της χώρας από το πρόγραμμα παραγωγής F-35, που συνέβη αμέσως μετά την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων S-400.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες το εξηγούν με «την ασυμβατότητα των συστημάτων αεράμυνας και των μαχητικών πέμπτης γενιάς».
Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι ειδικοί εικάζουν ότι ο πραγματικός λόγος θα μπορούσε να είναι ότι αυτά τα ρωσικά εργαλεία επιτήρησης θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αμερικανικό «stealth» στο έδαφος ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ – στην Τουρκία, και αυτό θα οδηγούσε σε πτώση της δημοτικότητάς τους στην παγκόσμια αγορά.