Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο των αρχικών προβλέψεων για το 2021 φθάνοντας στο 36% του προϋπολογισμού της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο και μέσον να ξεσπάσει πολεμική κρίση στην Ουκρανία και ταυτόχρονα είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν θέλει να να εμπλακεί.

Η ρωσική οικονομία πάει… «τρένο» και δεδομένου ότι οι τιμές στους υδρογονάνθρακες θα είναι υψηλότατες και το 2022, αυτή η προοπτική ενοχλεί τα μέγιστα τους Αμερικανούς, καθώς βλέπει οι Ρώσοι πολίτες να μην ζορίζονται καθόλου και η Ρωσία να συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη καινούριων οπλικών συστημάτων που θα της δώσουν προβάδισμα στο γεωπολιτικό πεδίο.

Οι πωλήσεις ρωσικών εμπορευμάτων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες εν μέσω της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αιχμή το ουκρανικό ζήτημα. Η Ρωσία έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης, ακόμη και σε χώρες τις οποίες δεν προμηθεύει άμεσα.

Ειδικότερα:

– Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερέβησαν τα αρχικά σχέδια κατά 51,3% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (119 δισεκατομμύρια δολάρια). Μόνο τον Οκτώβριο, τα έσοδα ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

– Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 25,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, από 18,72 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.

– Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε αρχικά προβλέψει τιμή πετρελαίου 45 δολάρια το βαρέλι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021. Η τιμή αντ’ αυτού ήταν κατά μέσο όρο 69$.

– Το υπουργείο Οικονομίας ανέμενε μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου 156,3$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021. H Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η τιμή ήταν πιθανό να φτάσει τα 280 δολάρια, με τα τελικά στοιχεία να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

– Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας έφτασαν τα 489,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Από αυτά, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προϊόντα πετρελαίου σε 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο αγωγών για 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Η Ρωσία παρουσίασε ένα ιστορικά υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

– Οι αυξανόμενοι όγκοι και οι υψηλές τιμές σήμαιναν ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στις ετήσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε από τα ιστορικά επίπεδα του 15-20% στο 23% το 2021, το οποίο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ανέφερε σε σημείωμα η ING.

– Το ρούβλι πρόκειται να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν απορροφώνται από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας στον βαθμό που απορροφώνται τα έσοδα από το πετρέλαιο, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η γεωπολιτική μπορεί ακόμη να αντισταθμίσει αυτό το πλεονέκτημα.

Όλα αυτά επί της ουσίας αναιρούν επτά χρόνια κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ρωσία και στην ουσία δίνουν μία πολύ κακή εικόνα στην Δύση και στις κοινωνίες της.

Εν ολίγοις όχι μόνο δεν κερδήθηκε κάτι στο γεωστρατηγικό πεδίο αλλά φαίνεται πως οι Δυτικοί έχασαν πολλά και φυσικά το γόητρό τους.

Τώρα οι ΗΠΑ μαζί με τα ελεγχόμενα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να εμφανίσουν ότι υπάρχει μία κρίση στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι… δεν υπάρχει, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ρωσική οικονομική επέκταση.

Το σίγουρο είναι ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο για στρατιωτικές εμπλοκές και δεν πρόκειται να το πράξει, ειδικά από την στιγμή που τα κέρδη της πολλαπλασιάζονται και μάλιστα με… αμερικανική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση κάνοντας τα πάντα για να εμποδίσουν την λειτουργία του Nord Stream II.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ