Οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη: Διαπραγματεύσεις με Κατάρ για LNG
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρουν οι Financial Times , επικαλούμενοι ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση έγινε «επείγουσα» αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφεραν «ελάχιστη πρόοδο».
Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για αυτό, ειδικά στη μέση του χειμώνα με πολύ χαμηλές προμήθειες», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο συνομιλητής των FT είπε ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής μακροπρόθεσμων εγγυήσεων για προμήθεια φυσικού αερίου από το Κατάρ, καθώς η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή καυσίμων τα επόμενα χρόνια.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών-πελατών να εκτρέψουν τα καύσιμα και τη διαθεσιμότητα μη κατανεμημένου αερίου.
«Ωστόσο, το Κατάρ άλλαξε τις προμήθειες του το 2011 στην Ιαπωνία μετά το τσουνάμι, επομένως υπάρχει προηγούμενο», είπε η πηγή.
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι το Κατάρ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για πιθανές προμήθειες με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν προετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και «δεν πρόκειται να επιτεθούν σε κανέναν».
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο απαιτεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία.
Η αλήθεια είναι ότι η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ που ελέγχουν τις δυτικές χώρες είναι αυτές που θέλουν και επιθυμούν μία πολεμική κρίση στην Ουκρανία καθώς θέλουν να διακόψου την ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Φυσικά η Ρωσία δεν θέλει να «πυροβολήσει» τους πελάτες της και η «κρίση» αυτή έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από τα δυτικά ΜΜΕ.
Βέβαια οι στρατηγικές βλέψεις των Αμερικάνων προς το Κατάρ θα πρέπει να προβληματίσουν την Αθήνα γιατί το Κατάρ έχει στρατηγική σχέση με την Τουρκία.
Αποδοχή των θέσεων του Κατάρ σημαίνει και αποδοχή των τουρκικών θέσεων…