«Το NATO θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι επιχειρησιακές ενέργειες των Συμμάχων

Τις προηγούμενες ημέρες, αρκετοί Σύμμαχοι έχουν κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τρέχουσες ή επερχόμενες αναπτύξεις σημειώνει. Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία, η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία.

Η Γαλλία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του NATO.

Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες αστυνόμευσης του NATO στην περιοχή και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του NATO .Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

«Το NATO είναι μια αμυντική Συμμαχία» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε απάντηση στην ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, μεταξύ άλλων με τέσσερις πολυεθνείς μονάδες μάχης στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Αυτές οι μονάδες, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα, είναι πολυεθνείς και έτοιμες για μάχη. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ